Mäster Mikaels gata

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mäster Mikaels gata (dåvarande Fjällgatan) kring sekelskiftet 1900, vy mot öst.

Mäster Mikaels gata ligger på östra Södermalm i Stockholm. Den sträcker sig från Katarina kyrka till Cornelisparken. Gatan fick sitt nuvarande namn 1939. Mäster Mikael är även en beteckning på kvarteret som i söder angränsar till gatan.

När Renstiernas gata sprängdes ner i ett djupt dike i början av 1900-talet, delades den dåvarande Fjällgatan liksom Stigbergsgatan. Den östra delen behöll sitt namn Fjällgatan 1939, medan den västra fick namnet Mäster Mikaels gata. Denne Mikael var Stockholms bödel Mikael Reissuer, som utövade sitt hantverk åren 1635-1650 vid den närbelägne galgen på Stigberget (se Galgberget, Södermalm). Han bodde själv i kvarteret Mäster Mikael, som ligger intill Mäster Mikaels gata 4-6. "Mäster" var en vanlig tiltel för bödeln. År 1650 blev Mikael Reissuer själv dömd för mord och avrättad.

I samband med Katarinabranden 1723 förstördes samtliga hus i gatans omgivning, ända ner till varvet vid Tegelviken. Trots att man därefter förbjöd byggandet av trähus uppfördes husen som kantar Mäster Mikaels gata av trä. De stod färdiga 1729. Husen är klädda med stående panel, som målats i färgglada kulörer mot gatan. Timmerknutarna är dolda och målade i avvikande kulör, allt för att likna stenhus.

Huset Mäster Mikaels gata nr 6 A, byggnaden med valmat tak och målad i mörkröda fasader, ägdes på 1730-talet av skepparen Johan Holmberg, som hyrde ut övervåningen och de två stugorna på bakgården till sex familjer om totalt sexton personer. Huset nr 10, även det med valmat tak och närmast Cornelisparken, var på 1730-talet ett borgarhus med högklassig inredning. Här bodde bland andra amiralitetskaptenen Nils Åhman. Kring sekelskiftet 1900 var huset ett av de mest trångbodda och förslummade i Katarina församling.

Husen räddades åren 1979-1980 genom varsam upprustning och kan numera uppvisa hur Stockholms 1700-tals bebyggelse såg ut. Byggnaderna ingår i ett så kallat reservatsområde som äges och förvaltas av AB Stadsholmen.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]