Partido Popular

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Partido Popular
PP icono 2019.svg
FörkortningPP
LandSpanien Spanien
PartiledarePablo Casado
GeneralsekreterareTeodoro García-Egea
SpråkrörAlfonso Alonso
GrundareManuel Fraga Iribarne
HuvudkontorC/ Génova, 13
28004 Madrid, Spain
Antal medlemmar833 000
Politisk ideologiKonservatism
Kristdemokrati
Liberalkonservatism
Ekonomisk liberalism
Monarkism
Pro-europeisk
Politisk positionHöger
Europeiskt samarbetsorganEuropeiska folkpartiet (EPP)
Politisk grupp i EuropaparlamentetEPP-gruppen
Deputeradekongressen
Röstandel
25,4 %
Mandat
89 / 350
Spanska senaten
Röstandel
31,3 %
Mandat
83 / 266
Europaparlamentet
Röstandel
22,2 %
Mandat
12 / 54
Spaniens politik
Politiska partier
Val

Partido Popular ("Folkpartiet"), PP, är ett borgerligt parti i Spanien, ett av landets två största partier.

Partiet har sina rötter i Alianza Popular, ett parti som grundades och leddes av Manuel Fraga Iribarne och organiserade personer som hade stött Francoregimen men som förespråkade övergången till demokrati. PP bildades i slutet av 1980-talet och samlade då det tidigare AP och ett antal mindre kristdemokratiska partier.

Partido Popular var i regeringsställning från 1996 till 2004, och leddes då av premiärministern (Presidente del Gobierno, eg. "regeringspresident") José María Aznar. I august 2003 avgick Aznar som partiledare och efterträddes av Mariano Rajoy, som blev partiets premiärministerkandidat i valet 2004.

PP förlorade emellertid valet 2004, och regeringsmakten övertogs av det socialdemokratiska Spanska socialistiska arbetarepartiet (PSOE). Valet hölls i skuggan av terroristdåden i Madrid den 11 mars 2004 som inträffade tre dagar före valdagen. Aznar stödde den USA-ledda alliansen i 2003 års Irakkrig; Spaniens deltagande i kriget har förmodats vara skälet till terroristattacken. PP fick också kritik för att de omedelbart efter terroristattentaten anklagade den baskiska terroristorganisationen ETA för dåden, och därmed bortsåg från möjligheten att al-Qaida skulle kunna vara ansvarigt. Partiet blev det största oppositionspartiet i deputeradekammaren, med 148 mandat av 350, och var bara 4 mandat från att ha majoritet i senaten, med 126 av 259 senatorer.

I valet i november 2011 segrade Partido Popular och blev regeringsparti med absolut majoritet i Congreso de los Diputados och i Senaten och regerade i elva autonoma regioner, liksom i Ceuta och Melilla. Det är, med regeringarna under José María Aznar och Mariano Rajoy, och efter PSOE den regeringsbildning som har suttit längst vid makten sedan återgången till demokrati.

Partiet har 16 ledamöter i Europaparlamentet och ingår där i den konservativa/kristdemokratiska gruppen Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater).

Korruption[redigera | redigera wikitext]

Tidigare senatorn Francisco Granados, tillhörande Partido Popular, arresterades i oktober 2014 för inblandning i en korruptionsskandal.[1] Partiledare Rajoy meddelade kort därefter att Granados hade blivit utesluten ur partiet och bad om ursäkt till det spanska folket.[2] Luis Bárcenas, före detta senator och kassör för partiet, arresterades 2013 för finansiella brott då det upptäcktes att han hade ett hemligt schweiziskt bankkonto med 22 miljoner euro som hävdas ha använts för att betala ut pengar till partimedlemmar.[3]

2009 uppdagades det så kallade Gürtel-fallet, döpt efter företagaren Francisco Correa (Correa är spanska för bälte och ordet heter Gürteltyska) som anklagas för att ha mutat medlemmar av Partido Popular i utbyte mot byggkontrakt, bland annat fanns inspelningar på Correa där han berättar att han betalat över 1,3 miljoner euro till Luis Bárcenas.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.thelocal.es/20141027/police-swoop-in-anti-corruption-sting
  2. ^ http://www.thelocal.es/20141028/spanish-pm-mariano-rajoy-apologizes-over-corruption
  3. ^ [1]
  4. ^ http://www.occupy.com/article/g%C3%BCrtel-affair-spains-all-consuming-corruption-scandal