Convergència Democràtica de Catalunya

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Convergència Democràtica de Catalunya
Förkortning CDC
Land Spanien Spanien
(Katalonien Katalonien)
Partiordförande Artur Mas
Grundat 1974
Politisk ideologi Katalanism, politisk mitt, liberalism, europeanism, humanism
Internationellt samarbetsorgan Liberala internationalen, Alliansen liberaler och demokrater för Europa
Webbplats
www.convergencia.cat

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) är ett politiskt parti i Katalonien, Spanien. Det är medlem i Liberala internationalen och Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE). Det beskriver sig själv som liberalt och katalanistiskt. Det bildades den 17 november 1974. Partiet ingår tillsammans med Unió Democràtica de Catalunya i partifederationen Convergència i Unió, vilken under senare år dominerat katalansk politik tillsammans med Spanska socialistiska arbetarpartiet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

CDC är ett liberalt parti, och i Europaparlamentet (där man sedan valen 2014 har ett mandat) ingår man i partigruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa. Partiet är även medlem av Liberala internationalen.[1] Inrikespolitiskt har partiet på senare år alltmer kommit att anta en katalansknationalistisk ståndpunkt, och man hävdar numera ofta Kataloniens rätt att få bilda en egen stat vid sidan av Spanien men del av EU.[2]

CDC hade under många år Jordi Pujol som partiordförande. Han verkade åren 1980–2003 även som president i Generalitat de Catalunya, det katalanska regionstyret. I båda rollerna har han sedermera kommit att ersättas av Artur Mas (president i Generalitat sedan 2010).

CDC har varit den större av de två partierna inom partifederationen CiU, och därmed har man oftast letts av representanter från CDC. I den spanska Deputeradekongressen (en av Spaniens två kamrar i Cortes Generales (parlamentet) sitter sedan 2011 års val 16 representanter för CiU, varav 12 tillhör CDC och 4 UDC (totalt har Deputeradekongressen 350 platser). I det katalanska regionparlamentet (totalt 135 platser) nådde CiU vid 2010 års val 50 mandat (33 för CDC och 17 för UDC).

Juni 2015 beslutade de båda ingående partierna i federationen CiU att (tills vidare) verka som separata partier. Det skedde efter de spanska kommunalvalen i maj, där CiU gick starkt tillbaka i många katalanska kommuner, samt efter en intern omröstning hos UDC, där man med knapp majoritet (51 procent) beslutade sig för att inte ställa upp på Artur Mas och regionstyrets rådande politik med sikte mot full självständighet för Katalonien.[3] Därmed skulle CDC och UDC återgå till att verka som separata partier, inför de väntade spanska parlamentsvalen i november 2015.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Full Members". liberal-international.org. Läst 20 juni 2015. (engelska)
  2. ^ ARA Barcelona (2012-09-14): "Artur Mas assegura que una Catalunya independent no tindria exèrxit". ara.cat. Läst 20 juni 2015.
  3. ^ "Duran gana por la mínima la consulta de Unió". elperiodico.com, 2015-06-14. Läst 20 juni 2015. (katalanska)
  4. ^ Pere Cardús i Cardellach (2015-06-19): "El trencament de Convergència i Unió afectarà totes les institucions". vilaweb.cat. Läst 20 juni 2015. (katalanska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]