Pontus Platin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Pontus Platin
Pontus Platin 1.jpg
FödelsenamnPontus Peter Jonas Platin
Född7 oktober 1954 (67 år)
Stockholm
BakgrundSverige Sverige
GenreScenshow

Pontus Peter Jonas Platin, född 7 oktober 1954 i Stockholm, är en svensk musiker, skådespelare, programledare och målare.[1]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Platin började som scenartist i Fattighuskabarén och var därefter med i kabarén AlexCab och dansare och koreograf i After Dark. Han var programledare i ungdomsprogrammet Häftig Fredag under två säsonger. Han gjorde den ledande rollen som Frank N Furter i Skandinavienpremiären av The Rocky Horror Show på Nya Teatern i Göteborg 1981.

Platin har deltagit i Melodifestivalen två gånger, dels 1979 som artist och kompositör med bidraget Nattens sång (åttonde plats)[2], dels 1996 som kompositör med Gör någon glad (utslagen i första röstomgången, delad sjätteplats)[3].

Hösten 2010 deltog han som presentatör i musikalen 27 ClubMaximteatern i Stockholm[4], och den 4 augusti 2011 uppträdde han på Stockholms Pridefestival under festivalens kväll med schlagertema.

Platin har skrivit boken Mannens lilla röda - En ABC-bok för män som vill lyckas, publicerad 2013. På senare år har Pontus Platin varit aktiv som konstnär och hade bland annat en utställning på Galleri Jan Wallmark[5] i december 2016.

Pontus Platin är son till Chris Platin och växte upp i Sydamerika i åtta år innan hans familj flyttade tillbaka till Sverige. Pontus Platin är gift med Marzena Doberhof sedan 2007 och har från ett tidigare förhållande dottern Pima, född 1995.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1983 Frank N Furter The Rocky Horror Show
Richard O'Brien
Thotte Dellert Chinateatern[6]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]