Hoppa till innehållet

Portal:Star Trek

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.
redigera  

Star Trek portalen

Star Trek är en amerikansk science fiction-TV- och spelfilmsserie skapad av Gene Roddenberry. Den inkluderar sex tv-serier, tio spelfilmer samt hundratals romaner, datorspel och andra verk som tillsammans bildar ett fiktivt Star Trek-universum. Den 8 september 1966 sändes det första avsnittet i amerikansk TV. I Star Trek skildras i mångt och mycket Gene Roddenberrys optimistiska framtidsvision där mänskligheten har övervunnit sjukdomar, rasism, fattigdom, intolerans och krig på Jorden. De centrala rollfigurerna tillhör en Stjärnflotta som ingår i en galaktisk federation, United Federation of Planets och utforskar galaxen, finner nya världar och möter nya civilisationer.

Efter att den första serien slutade sändas år 1969 fick Star Trek kultstatus. I dag är varumärket en miljardindustri med mässor för anhängarna och en omfattande produktion av bland annat böcker, DVD-filmer, leksaker och kläder. Star Trek är ett kulturfenomen och anses ofta vara den mest betydelsefulla och populära science fiction-serien genom tiderna.

redigera  

Utvald artikel

Borgerna består av individer som blivit assimilerade av borgkollektivet. De är i grunden humanoida varelser med cybernetiska implantat som ger dem nya färdigheter och ett kollektivt medvetande.

Borgkollektivet introducerades i serien Star Trek: The Next Generation. I Star Trek: Voyager blir borgen (tidigare människan) Seven of Nine räddad av rymdskeppet Voyager.

Borgkollektivet styrs av en drottning, Borg Queen. Borgdrottningen kallar inte sig själv för ledare, utan ser sig som en del av kollektivet. Borgerna anses vara det största hotet mot federationen någonsin. Borgerna håller främst till i deltakvadranten.

Borgernas stora mål är att assimilera alla arter för att uppnå perfektion. De anser att genom att assimilera andra hjälper de dem på vägen mot fulländning.

redigera  

Utvald bild


En storskalig replik av rymdskeppet Enterprise NCC 1701-A
redigera  

Utvald organisation

Klingon, en humanoid art som härstammar från planeten Qo'noS. Rasen dyker första gången upp i Star Trek The Original Series. De som spelade klingoner då, var sminkade i brun hudfärg med svart hår, skägg och ögonbryn. 20 år senare i Star Trek The Next Generation, har klingonerna bland annat fått den utmärkande knöliga pannan och rikligt hår. En klingons kropp är mycket tålig tack vare dess multiredundanta kroppsfunktioner, så som dubbla magar och extra lungor.

Den mest kända klingonen heter Worf, son of Mogh som spelas av Michael Dorn i både Star Trek: TNG och Star Trek Deep Space Nine.

redigera  

Utvald karaktär

Jonathan Archer, född i New York, är en fiktiv karaktär i TV-serien Star Trek: Enterprise som spelas av Scott Bakula. Archer är kommendör (Captain) på rymdskeppet Enterprise NX-01 mellan 2151 och 2161 och senare president över United Federation of Planets mellan 2184 och 2192. Archers favoritsport är vattenpolo. Han har även en hund vid namn Porthos.

Enligt en datorskärm i avsnittet "In a Mirror, Darkly", ansåg historikern John Gill att Archer var "den störste utforskaren under det 2100-talet." Samma skärm pekar på att två planeter namngavs efter Archer: Archer IV och Archer's Planet.

Archer föddes i Upstate New York år 2112, som son till den berömde warp-ingenjören Henry Archer och hans fru Sally, där han spenderade större delen av sitt liv (han påstod senare att han spenderade större delen av sitt liv i San Francisco). Hans drömmar om att utforska rymden uppkom i tidig ålder. Som ung fick han utmärkelsen Eagle Scout Award, samt 26 andra Merit Badges, från Boy Scouts of America.

Han växte upp med ett förakt mot Vulcanerna, eftersom att de har förhindrat mänskligheten framgångar, särskilt när det gällde hans fars warp-fem motor. I flera avsnitt (t.ex. "The Seventh") framgår det att han innan han gick med i Stjärnflottan, studerade och spelade vattenpolo för Stanford University söder om San Francisco. (Akademin grundades inte förrän 2161.)

Som kommendör i stjärnflottan, tjänstgjorde han som pilot i testflygningarna i NX-warpprogrammet tillsammans med A.G. Robinson, Duvall och Gardner (samtliga nämndes i avsnittet "First Flight"; det påstås att det är denna Gardner som blir amiral när Maxwell Forrest dör i "The Forge"). Robinson tänjde på the NX-Alphas gränser vilket resulterade i att den förstördes. Utifrån denna händelse rekommenderade Vulcanerna att testerna skulle avslutas, vilket stjärnflottan gick med på tills Charles Tucker III (som senare skulle bli Archers chefsmaskinist) fixade problemet, medan Archer och Robinson stal det andra testskeppet NX-Beta, för att bevisa att de var redo. Även om han senare uteslöts på grund av detta agerande, att risken han tog (och det faktum att det lyckades) i slutändan säkrade sin roll som kommendör över Jordens första warp-5 skepp, Enterprise.

redigera  

Visste du att

Visste du att?
redigera  

Utvalt citat

"I heard they went through 'scramble', 'heat', 'disassemble', and 'spear' before they found one that wouldn't scare people. 'Beam' sounds so peaceful and sunny."
--Travis Mayweather
redigera  

Rekommenderade artiklar

Känner du inte till Terran Empire eller United Federation of Planets? Här är några av de bättre artiklar om Star Trek på Wikipedia;


redigera  

Wikiprojekt


redigera  

Star Trek i andra WikiMedia projekt

redigera  

Saker du kan göra

Hjälp behövs för att bygga upp denna portal!

Det finns fortfarande mycket att göra med portalen. Detta inkluderar en del redigeringar. Du får gärna hjälpa till och bidra till utvecklandet av portalen.

Pågående åtgärder

Du kan...

  • Updatera portalen
  • Tillhandahålla länkar till Trektoday.com avsnittsrecensioner (ex. TNG's Angel One)[1] till avsnittens respektive Wikipedia artiklar.

etc...

redigera  

Portaler