Kommendör

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kommendör är en grad som förekommer i flera olika sammanhang.

Gradbeteckning

Svenska marinen: Kommendör har rang närmast under flottiljamiral och närmast över kommendörkapten, och motsvarar överste inom Armén, Flygvapnet och Amfibiekåren. Mellan 1972 och 2000 kunde även kommendör av första graden utses, men från den 1 juli 2000 infördes den högre graden flottiljamiral varvid nyutnämningar till kommendör av första graden upphörde.

Finländska marinen: Kommendör har rang närmast under kommodor och närmast över kommendörkapten och motsvarar därmed i rang en svensk kommendörkapten.

Motsvarande grad i USA och Storbritannien är Captain, i Tyskland Kapitän zur See, i Frankrike Capitaine de Vaisseau (tilltalas commandant), i Norge Kommandør och i Danmark Kommandør

Frälsningsarmén: Kommendör är en av de högre officersgraderna och är vanligtvis högsta ledaren för Frälsningsarméns arbete i ett visst land eller territorium, till exempel det svensk-lettiska territoriet. En kommendör kan även vara anställd vid FA:s internationella högkvarter i London som chef för ett särskilt departement. Titeln inom FA i de engelsktalande länderna är Commissioner. Inom Frälsningsarmén är Kommendörlöjtnant en numera borttagen rang, placerad mellan överste och kommendör.

Ordensväsendet: Kommendör är en vanlig grad inom ordensväsendet. Exempelvis utgörs de tre högsta klasserna av Vasaorden av kommendör med stora korset, kommendör av första klassen respektive kommendör av andra klassen. Även utländska ordnar använder kommendör som gradbeteckning, exempelvis kan man utses till Commandeur de la Légion d'Honneur.

Se även[redigera | redigera wikitext]