Zinfandel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Primitivo)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zinfandel grapes.jpg
Vin

Dégustation d'un vin rouge.jpg
Denna artikel är en del av
serien om vin:
Produktion
Vin · Vinrankor · Vingård · Terroir · Ekfatslagring · Ädelröta
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner
Vin efter druvsorter
Rött vin · Vitt vin · Rosévin
Vinsorter
Starkvin · Naturvin
Dessertvin · Mousserande vin
Vinho verde · Isvin
Kultur
Dekantering · Sommelier · Vinskänk · Vinprovning · Sabrering · Skål

Zinfandel är en blå vindruva av arten Vitis vinifera. Det är en mångsidig druva som producerar rött vin, vitt vin, rosévin, mousserande vin och portvin.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

1996 upptäcktes att den kaliforniska druvan Zinfandel är samma druva som den italienska Primitivo som har sin hemvist i Apulien (it. Puglia), Italiens "klack". DNA-analys har visat att båda druvorna härstammar från gamla dalmatiska (Kroatien) druv-sorter.[1] Vid en undersökning av Jasenka Piljac och Meredith år 2001 fann man några gamla vinstockar av den gamla dalmatiska druvan och kunde visa på likhet i DNA med Zinfandel. De undersökta druvorna kallas Crljenak kaštelanski ("liten svart från Kaštela").

I många år ansågs den vara identisk med den syditalienska primitivo. DNA-analys har dock visat att zinfandel inte är identisk med den, utan båda stammar från en kroatisk druva vid namn crljenak.

Vinregioner[redigera | redigera wikitext]

Rött vin av god kvalitet produceras på denna druva framförallt i Kalifornien, till exempel i Sonoma och Napa Valley. I Kalifornien produceras även sedan 1980-talet det så kallade White Zinfandel-vinet som är ett ljusrosa vin som framställs genom att skalen får ligga en kortare tid tillsammans med druvsaften, ungefär som rosévin. Även i italienska Apulien görs viner på denna druva (då heter den Primitivo). Primitivo har blivit populär i Sverige tack vare Bengt Frithiofsson som introducerade dessa viner på 1980-talet.

Även om Zinfandel är vanligast i Kalifornien, odlas den även i Sydafrika, Australien, och Chile.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Piljac, Jasenka (18 mars 2005). ”The Application of Bioinformatics Techniques in Genetic Identification and Profiling of Rare Grape Varieties Indigenous to Croatia”. Essays in Bioinformatics (IOS Press) "368": ss. 220–223. ISBN 9781586035396. http://books.google.com/books?id=fwuk4zA0YiUC&printsec=frontcover#PPA220,M1.