Zinfandel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Primitivo)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zinfandel grapes.jpg
Vin
Red and white wine 12-2015.jpg

Vin
Vinrankor
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner


Rött vin
Vitt vin
Rosévin
Mousserande vin


Starkvin
Naturvin

Zinfandel är en blå vindruva av arten Vitis vinifera. Det är en mångsidig druva som producerar rött vin, vitt vin, rosévin, mousserande vin och portvin.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

1996 upptäcktes att den kaliforniska druvan Zinfandel är samma druva som den italienska Primitivo som har sin hemvist i Apulien (it. Puglia), Italiens "klack". DNA-analys har visat att båda druvorna härstammar från gamla dalmatiska (Kroatien) druv-sorter.[1] Vid en undersökning av Jasenka Piljac och Meredith år 2001 fann man några gamla vinstockar av den gamla dalmatiska druvan och kunde visa på likhet i DNA med Zinfandel. De undersökta druvorna kallas Crljenak kaštelanski ("liten svart från Kaštela"). I många år ansågs den vara identisk med den syditalienska primitivo, men DNA-analys har visat att zinfandel inte är identisk med den utan båda stammar från en kroatisk druva vid namn crljenak.

Vinregioner[redigera | redigera wikitext]

Rött vin av god kvalitet produceras på denna druva framförallt i Kalifornien, till exempel i Sonoma och Napa Valley. I Kalifornien produceras även sedan 1980-talet det så kallade White Zinfandel-vinet som är ett ljusrosa vin som framställs genom att skalen får ligga en kortare tid tillsammans med druvsaften, ungefär som rosévin. Även i italienska Apulien görs viner på denna druva (då heter den Primitivo). Primitivo har blivit populär i Sverige tack vare Bengt Frithiofsson som introducerade dessa viner på 1980-talet.

Även om Zinfandel är vanligast i Kalifornien, odlas den även i Sydafrika, Australien, och Chile.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Piljac, Jasenka (6 augusti 2005). ”The Application of Bioinformatics Techniques in Genetic Identification and Profiling of Rare Grape Varieties Indigenous to Croatia”. Essays in Bioinformatics (IOS Press) "368": ss. 220–223. ISBN 9781586035396. http://books.google.com/books?id=fwuk4zA0YiUC&printsec=frontcover#PPA220,M1.