Riksrevisionen

Från Wikipedia
Version från den 8 juli 2016 kl. 20.34 av Moemar (Diskussion | Bidrag) (Susanne Ackum avgick under DN:s granskning http://www.dn.se/nyheter/sverige/riksrevisor-avgar-efter-dns-granskning/)
För den finländska myndigheten, se Statens revisionsverk.
Riksrevisionen
OrganisationstypFörvaltningsmyndighet under riksdagen
LedningTre riksrevisorer
KommunStockholm
LänStockholm
Organisationsnr202100-2650
InstruktionSFS 2002:1023 (lagen.nu)
Webbplatswww.riksrevisionen.se
Sveriges statsskick
Sveriges riksvapen
Denna artikel ingår i en artikelserie
Grundlagarna
Regeringsformen
Tryckfrihetsförordningen
Yttrandefrihetsgrundlagen
Successionsordningen
Ceremoniell makt
Statschefen
Verkställande makt
Regeringen
Statsministern
Statsråden
Regeringskansliet
Förvaltningsmyndigheterna
Lagstiftande makt
Riksdagen
Riksdagsordningen
Riksdagens talman
Riksdagens utskott
Riksbanken
Riksrevisionen
Dömande makt
Domstolsväsen
Högsta domstolen
Högsta förvaltningsdomstolen
Administrativ indelning
Staten
Län · Regioner
Kommuner
Övrigt
Europakonventionen
Europeiska unionen
Förenta nationerna
Post- och Inrikes Tidningar
Svensk författningssamling

Riksrevisionen är en svensk myndighet som granskar andra statliga myndigheter, regeringens förvaltning och statliga bolag. Genom ett grundlagsskyddat oberoende granskar Riksrevisionen hur statliga medel används, rapporterar om eventuella brister och ger rekommendationer på lösningar för förbättrad effektivitet.

Riksrevisionen är en statlig förvaltningsmyndighet under Sveriges riksdag och är en del av riksdagens kontrollmakt. Uppdraget är att granska den statliga verksamheten och därigenom medverka till god resursanvändning och effektiv förvaltning i staten. Verksamheten ska också bidra till demokratisk insyn och ge medborgarna möjlighet att se hur demokratiska beslut fattas och genomförs. Resultatet av verksamheten används som underlag för beslut, debatt och förändring.

Riksrevisionens huvuduppgifter är finansiell revision, effektivitetsrevision, internationellt utvecklingssamarbete och omvärldsriktad verksamhet. Varje år granskar myndigheten cirka 250 myndigheters årsredovisningar, genomför ett trettiotal effektivitetsrapporter, medverkar i utvecklingen av revisionsmyndigheter på olika håll i världen samt representerar Sverige i olika internationella samarbetsorgan inom revisionsområdet.

Historia

Riksrevisionen bildades 1 juli 2003 då Riksrevisionsverket (RRV) och Riksdagens revisorer slogs samman till en oberoende myndighet under riksdagen. Tidigare var regeringen huvudman för RRV. Reformen föregicks av flera utredningar under 1990-talet.

Ledning

Myndigheten leds av tre riksrevisorer, som själva beslutar om vad som ska granskas. De utses på en period om sju år och de kan inte väljas om och inte heller avsättas. [1]

Sedan 2011 har Riksrevisionen ett Parlamentariskt råd som har som uppgift att verka för samråd och insyn i verksamheten. Rådet ersatte styrelsen i och med nyordningen från 2011 men har inga beslutande uppgifter. Medlemmarna i rådet väljs av riksdagen och representerar alla riksdagspartier.

Riksrevisorer

Tidigare riksrevisorer vid Riksrevisionen

Generaldirektörer för Riksrevisionsverket

Tidigare styrelseordförande

Kontor

Riksrevisionen har 2014 drygt 300 anställda. Huvudkontoret ligger på Nybrogatan i Stockholm. Därutöver finns kontor i Uppsala, Karlstad och Jönköping. Myndigheten har också personal stationerade i Sydafrika.

Källor

Externa länkar