Robert Indiana

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Robert Indiana
BobIndianaMaine.jpg
Robert Indiana i arbete
Foto: Charles Rotmil
Född13 september 1928 (89 år)
New Castle, Indiana, USA
NationalitetUSA
Alma materEdinburghs universitet och Edinburgh College of Art
SysselsättningSkulptör, målare
Redigera Wikidata

Robert Indiana, född Robert Clark 13 september 1928 i New Castle i Indiana i USA, är en amerikansk målare och skulptör, som förknippas med popkonströrelsen. Hans mest kända bild är den kvadratiskt skrivna ordbilden LOVE.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Indiana flyttade till New York 1954, där han gick med i popkonströrelsen. Hans infallsvinkel var ett egenartat bildspråk av kommersiell natur blandat med existentialism, som gradvis rörde sig mot vad Indiana kallar ”skulpturdikter.” Indians alster består ofta av stora, enkla ikonartade bilder, oftast siffror och korta ord som ”EAT”, ”HUG”, och ”LOVE”. Han är också känd för att ha målat den enastående basketbollplanen i Milwaukee som basketbollslaget Milwaukee Bucks tidigare använde, med stora M på ömse planhalva. Hans skulptur i skyskrapan Taipei 101:s foajé, kallad 1-0 (2002, aluminium), består av flerfärgade siffror som leder tankarna till världshandelsdriften och spår av mänskligt liv.

Indiana har varit teaterscenograf och kostymdesigner, bland annat på Santa Fe-operans uppsättning av Virgil Thomsons opera The Mother of Us All, som bygger på suffragetten Susan B. Anthony liv. Efter 11 september-attackerna 2001 gjorde Indiana en serie fredsmålningar, som ställdes ut i New York 2004.

Indiana har varit bosatt i östaden Vinalhaven i Maine sedan 1978. Han medverkade i Andy Warhols film Eat 1964, som är en enda 45-minuterstagning av Indiana ätandes en svamp.

LOVE[redigera | redigera wikitext]

LOVE-frimärke
Skulptur på Manhattan i New York

Indianas mest kända bild är ordet love (engelska för kärlek) skrivet med versaler, kvadratiskt placerade med lutande O. Denna bild, som ursprungligen togs fram för ett julkort för Museum of Modern Arts 1964, kom med på ett av Amerikanska postverkets frimärken 1973, deras första ordinarie love-frimärksserie.

Skulpturversioner av bilden har placerats på följande platser i Förenta staterna:

Utanför Förenta staterna har skulpturversioner av Indianas bild placerats på följande platser:

En Indiana-skulptur föreställande det hebreiska ordet för kärlek (ahava) finns utställd i Israel Museum i Jerusalem i Israel.

Robert Indiana vilar sig.
(foto: Charles Rotmil)

Upphovsrättsstatus[redigera | redigera wikitext]

Indiana underlät att registrera upphovsrätt för sin populära bild och fann det svårt att undvika otillåten användning. Bilden har blivit reproducerad oändligt antal gånger i skulpturer, på affischer och skrivbordsutsmyckningar. Den har återskapats på hebreiska, kinesiska och spanska. Den påverkade starkt det ursprungliga bokomslaget till Erich Segals roman Love Story. En parodi på bilden förekom på skivomslaget till musikgruppen Rage Against the Machines album Renegades och fanns på skivomslaget till Oasis’ singel Little by Little från albumet Heathen Chemistry. Londonartisten D*Face gjorde nyligen en parodi på bilden med ordet hate (hat) där bokstaven A lutade. Den belgiska artisten Eddy Gabriel gjorde en version med ordet lost (förlorad). Evan Greenfield uppdaterade skulpturen med orden I’m Lovin’ It.

Rullbrädekultur[redigera | redigera wikitext]

LOVE-emblemet har tagits upp av rullbrädåkare och återkommer ofta i rullbrädetidningar och dito videor. Sedan rullbrädåkning förbjudits i Philadelphias LOVE-park används emblemet av en organisation som motsätter sig förbudet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]