Savannelefant

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Savannelefant
Status i världen: Sårbar[1]
Savannelefant i Mikumi nationalpark i Tanzania.
Savannelefant i Mikumi nationalpark i Tanzania.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Elefantdjur
Proboscidea
Familj Elefanter
Elephantidae
Släkte Afrikanska elefanter
Loxodonta
Art Savannelefant
L. africana
Vetenskapligt namn
§ Loxodonta africana
Auktor Blumenbach, 1797
Utbredning
Utbredningsområde enligt IUCN (2007)
Utbredningsområde enligt IUCN (2007)
Synonymer
stäppelefant
En individ i Etosha nationalpark i Namibia.
En individ i Etosha nationalpark i Namibia.
Hitta fler artiklar om djur med

Savannelefant eller stäppelefant (Loxodonta africana) är en art i släktet afrikanska elefanter och världens största landdjur.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Den afrikanska savannelefanten skiljer sig från den nära besläktade skogselefanten genom sina större öron, framåtriktade betar och sina fyra framtår och tre baktår. Betar förekommer i regel hos bägge kön. Hos hannar blir de ibland 3 meter långa och 100 kg tunga. Hannens betar växer hela livet, i längden och i omfånget. Honans betar växer efter individens femtonde levnadsår bara i längden, och de ser därför smalare ut. Dessutom växer honas betar långsammare. Betarna används för att gräva i marken, peta i trä eller för att försvara sig. På så sätt skrapas alltid mindre delar av och i vissa fall bryts betarna helt av.

Hannar når i genomsnitt en höjd på 3,2 meter och en vikt omkring 5 ton. Enskilda individer når en mankhöjd på 4 meter och en vikt på upp till 9 ton. Honor är med en genomsnittlig mankhöjd på 2,5 meter och en vikt omkring 2,8 ton mindre än hannar. Kroppslängden ligger vanligen mellan 6 och 7,5 meter. Därtill kommer en cirka 1 meter lång svans.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Tidigare förekom arten i hela Afrika från Medelhavets kustlinje till Godahoppsudden. Norr om Sahara fanns redan 600 f. Kr. inga vilda individer kvar.

På grund av jakten efter elfenben och levnadsområdets omvandling försvann savannelefanten från många regioner av sitt ursprungliga levnadsområde. Det gäller främst västra Afrika. Den största populationen förekommer idag i östra och södra Afrika men även där är den ofta begränsad till nationalparker och andra skyddsområden.

Underarten Nordafrikansk elefant (Loxodonta africana pharaohensis) som fram till 1800-talet förekom vid Sudans kustlinje och i Eritrea anses som utdöd. Jämförelsevis små elefanter som kanske var nära släkt med den nordafrikanska elefanten överlevde ännu längre i Mauretanien och kanske finns av dessa elefanter några få kvar. En annan underart var L. a. orleansi som levde i norra Somalia och i Etiopien. 1987 fanns av denna underart i Etiopien mellan 60 och 300 individer kvar, de levde i området kring Harar.

Habitat[redigera | redigera wikitext]

Savannelefanter förekommer i olika habitat när det finns skugga, vatten och tillräcklig föda men de föredrar savannen.

Egentliga öknar undviks av arten. Ett undantag är Namiböknen där det finns en population med anatomiska anpassningar till området, till exempel tjockare fotsulor. I bergstrakter förekommer savannelefanten ibland upp till 5 000 meter över havet men främst vistas de i slättlandet.

Arten behöver alltid vattenansamlingar som den uppsöker minst en gång per dag. Om vattennivån tillåter badar de gärna med hela kroppen under vattenytan och lyfter bara snabeln i luften.

Savannelefant och människor[redigera | redigera wikitext]

De sydafrikanska populationerna är mycket stabila, medan de nordligare starkt decimerats genom tjuvjakt. I Sydafrika, Namibia, och Zimbabwe ökar popuationerna genom tillgången av vatten, framför allt tack vare de vattenhål som anlagts för att turisterna skall kunna komma närmare djuren.

Arten betecknades tidigare ofta som stäppelefant men savannelefant är det mer korrekta och idag ofta förekommande namnet med hänsyn till dess biotop.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 10 mars 2011.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Loxodonta africana på IUCN:s rödlista, auktor: Blanc, J. 2008, läst 2011-03-24
  2. ^ Elefanter Nationalencyklopedin

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ronald M. Nowak: Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press, 1999 ISBN 0-8018-5789-9.
  • Daryl Balfour, Sharna Balfour: Afrikanische Elefanten. Majestäten der Savanne. Heyne Verlag, München 1998, ISBN 3-453-13767-1.
  • Reinhard Künkel: Afrikas Elefanten. Verlag Frederking & Thaler, München 2001, ISBN 3-89405-510-3.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]