Saw (filmserie)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Saw
Saw
SkapareJames Wan
Leigh Whannell
OriginalverkSaw (kortfilm)
Tryckpublikationer
SerierSaw: Rebirth
Film och TV
FilmerSaw
Saw II
Saw III
Saw IV
Saw V
Saw VI
Saw 3D
Spel
DatorspelSaw: The Video Game
Saw II: Flesh & Blood
Ljud
MusikHello Zepp

Saw är en skräckfilmsserie som består av sju filmer. Den sjunde filmen filmades i 3D och släpptes den 29 oktober 2010. Serien började med kortfilmen Saw, från 2003. Filmen skapades av den australiensiska regissören James Wan och manusförfattaren Leigh Whannell i hopp om att skapa tillräckligt intresse för en långfilm, vilket de lyckades med 2004, då den första långfilmen släpptes på bio följande oktober. Uppföljarna regisserades av Darren Lynn Bousman, David Hackl och Kevin Greutert. De skrevs av Whannel, Bousman, Patrick Melton och Marcus Dunstan, och de har släppts årligen i oktober, på fredagen innan Halloween.

Serien handlar om John Kramer, även kallad "Jigsaw", som, i stället för att mörda sina offer placerar dem i olika fällor som han kallar "lekar", för att se hur långt de är beredda att gå för att överleva, via fysisk eller psykologisk tortyr. Trots att Kramer blev mördad i Saw III, fortsätter serien att fokusera på honom och hans lärjungar genom att utforska hans karaktär via flashbacks.

Serien i sin helhet har mottagit blandad till positiv kritik av filmkritiker och har varit en succé på bio. Även om filmerna ofta jämförs med Hostel och klassificeras som tortyrporr av media, så håller skaparna inte alls med om att det skulle vara "tortyrporr". OC Weekly-skribenten, Luke Y. Thompson, skrev att till skillnad från Hostel, innehåller Saw faktiskt mindre tortyr än de flesta inom både sadism och masochism, eftersom den mesta "tortyren" är självförvållad (och ibland totalt oundviklig).

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Flashbacks från Saw IV visar John Kramer som en lyckad civilingenjör och hängiven make till sin fru, Jill Tuck, som öppnade en avvänjningsklinik för drogmissbrukare. Jill förlorade sin ofödde son, Gideon, på grund av en missbrukare vid namn Cecils oavsiktliga handlande. Cecil flydde sedan från platsen. Saw VI avslöjade sedan hur en annan missbrukare, Amanda Young, spelade en roll i Gideons död. John sörjde sin sons död och distanserade sig från sina vänner och sin fru.

John och Jill gled till slut isär och skiljde sig. Efter detta händelseförlopp, fann sig John fångad av sin egen självbelåtenhet, tills han blev diagnostiserad med inoperabel cancer. Extremt bitter över sitt bortslösade liv, började John observera andras liv och blev ännu mer deprimerad, då han såg de i sin omgivning slösa bort livets gåva, som han blivit nekad. Flashbacks från Saw II visar att han, efter att ha överlevt ett självmordsförsök där han körde sin bil utför en klippa, blev "pånyttfödd" och kom på idén att det enda sätter för någon att förändras är att de förändrar sig själva. Sedan, i Saw IV, designade han ett test för Cecil och bestämde sig för att använda resten av hans existens till att designa mer av dessa "tester" som en form av "omedelbar rehabilitering" som skulle förändra världen "en person i taget". Kramer fick snabbt namnet "Jigsaw Killer" (eller "Jigsaw"), eftersom han skar ut pusselbitsliknande bitar ur kropparna från de som inte lyckades fly undan hans fällor. Kramer själv uppgav att det var media som gav honom namnet och att de utskurna kroppsbitarna var menade att representera att dessa offer alla saknade någonting - det han kallade "överlevnadsinstinkt".

Endast ett fåtal av Jigsaws offer lyckas överleva hans brutala mekaniska fällor, som ofta ironiskt nog är symboler för problemen i offrets liv och kräver dem att genomgå allvarlig fysisk och psykisk tortyr för att lyckas fly.

I Saw V, avslöjas poliskommissarie Mark Hoffman och Johns band genom en rad flashbacks under filmen. Hoffmans syster mördas av hennes pojkvän, Seth Baxter. Seth blir arresterad, men en teknikalitet gjorde att han friades. Hoffman, som kände att Seth inte avtjänat sitt straff, dödar honom i en fälla som är omöjlig att ta sig ur, designad att se ut som en av Jigsaws fällor. Jigsaw kidnappar sedan Hoffman och utpressar honom till att bli hans lärling i sina "rehabiliteringsmetoder". Hoffman blir dock sedan frivillig lärling och hjälper Kramer att sätta upp alla tester, med Pauls fälla som start.

Det första överlevande offret, Amanda Young, betraktar Jigsaw som en hjälte som slutligen förändrat hennes liv till det bättre. Efter förfrågan av Jigsaw, går Amanda med på att bli hans lärling.

I Saw har Jigsaw kedjat fast mannen som diagnostiserat honom med cancer, Dr. Lawrence Gordon, i ett förfallet tvättrum tillsammans med Adam Stanheight, en fotograf som förföljt doktorn på grund av en före detta polisdetektivs misstankar om att Gordon är Jigsaw. Lawrence är instruerad att döda Adam innan klockan 6, annars kommer hans fru och dotter bli dödade. Flashbacks visar hur detektiverna David Tapp och Steven Sing, som misstänker Lawrence för att vara Jigsaw, följer ett spår av ledtrådar från andra Jigsaw-fällor. Efter att Sing räddat ett offer vid namn Jeff, dör han av en hagelgevärsfälla, vilket får Tapp att bli besatt av att fånga Jigsaw. Senare, jagar han Zep Hindle, som följer Adam och Lawrences test via en monitor, och blir skjuten i bröstet. Så småningom sågar Lawrence av sin fot för att överleva och lämnar Adam i badrummet medan han själv kryper iväg för att försöka rädda sin familj och skicka hjälp till Adam. Flashbacks från Saw III visar att Amanda, iförd en grismask, kidnappade Adam och senare återvände för att kväva honom som ett sorts "barmhärtighetsmord". Det var första gången hon medvetet ingrep under ett test och dödade någon.

I Saw: The Video Game, tar Jigsaw hand om Tapp och placerar honom i ett hospital där han måste rädda sex personer, däribland Amanda, en CSI-agent vid namn Jennings Foster, Steven Sings fru Melissa, en reporter vid namn Oswald McGullicuty, en mordbrännare vid namn Obi Tate, och Jeff, vittnet som Tapp och Sing räddade. Under spelets gång blir Tapp förföljd av en maskerad figur kallad "Pighead", som så småningom blir mördad av honom. Vid slutet av spelet räddar Tapp alla i hospitalet, men begår sedan självmord.

Saw II börjar med att polisen spårar en märkbart försvagad Jigsaw till hans senaste tillhåll. Men, ett annat test pågår, då han och Amanda kidnappat sonen till polisen Eric Matthews och fängslat honom och en grupp med sju dömda fångar, tidigare ditsatta av Matthews, i ett hus som sakta blir fyllt med saringas, med Amanda Young bland dem. Jigsaw är beredd att byta Daniel Matthews liv mot Eric Matthews tid, genom att bara konversera med Jigsaw tills leken avslutats. Matthews tappar dock sitt tålamod och attackerar Jigsaw och tvingar Jigsaw att ta honom till huset, där det visar sig att videon inifrån huset var förinspelad och att händelserna ägt rum mycket tidigare. Matthews son var inlåst i ett kassaskåp i Jigsaws lager, där han hölls vid liv med hjälp av en syretank. Matthews blir slagen medvetslös av en maskerad figur och vaknar upp fångad i badrummet från Saw. Amanda avslöjar sig själv innan hon lämnar honom att dö. En flashback från Saw III visar hur Matthews lyckas fly från badrummet genom att bryta sin fot. Han konfronterar och slår Amanda och kräver att få veta var hans son är. Amanda lyckas slå ner Matthews och lämnar honom att dö. En flashback från Saw IV visar att en okänd person släpar Eric till en fängelsecell för att behålla honom för ett senare spel.

Händelserna i Saw III och Saw VI utspelar sig samtidigt. Saw III börjar med Jigsaw, försvagad och nära döden, liggande i en sjukhussäng. Amanda har tagit över hans verk och designat egna fällor, dock så är dessa fällor omöjliga att fly från, då Amanda är övertygad om att Jigsaws fällor inte har någon effekt och att folk inte förändras. En kidnappad doktor, Lynn Denlon, är tvingad att hålla Jigsaw vid liv medan ett annat test utförs på Jeff Denlon, en man som är besatt av hämnd på rattfylleristen som dödade hans son. Jigsaw, som vägrar låta "en mördare" ta över hans verk, utformar även ett test för Amanda. Hon misslyckas dock, vilket resulterar i att både Jigsaw och Amanda dör. Saw IV, under tiden, kretsar kring tester för polismannen Daniel Rigg, som överses av Hoffman. Rigg misslyckas med sitt test, vilket resulterar i Eric Matthews död. Rigg lämnas för att blöda till döds av Hoffman, som senare upptäcker Jigsaws och Amandas kroppar. När en obduktion utförs på Jigsaw, hittas ett kassettband belagt i vax i hans mage; bandet informerar Hoffman om att han har fel om han tror att allt är över bara för att Jigsaw är död och han ska inte förvänta sig att gå oprövad.

Händelserna i Saw V visar en av Hoffmans första tester på egen hand. Fem personer som alla är på ett eller annat sätt var inblandade i en fatal brand, som dödade ett flertal människor, sätts i fyra sammankopplade samarbetstester vilket dödar en i varje test. De två återstående offren inser dock vid den sista fällan att varje tidigare fälla var menad att bli avklarad av alla tillsammans, istället för att en person skulle behöva dö per fälla. Med det i åtanke jobbar de två tillsammans och lyckas med nöd och näppe att överleva fällorna. De blir senare funna av polisen Dan Erickson. Under tiden har Hoffman fått det att se ut som att FBI-agenten Peter Strahm är Jigsaws medhjälpare. Strahm, som i sin tur misstänker Hoffman, jagar rätt på honom, men blir dödad av Hoffman på grund av hans oförmåga att följa Hoffmans regler. Det leder till att Hoffman ohotat kan ta över Jigsaws "verk".

Saw VI börjar med att Hoffman gör i ordning en "lek" som John beordrat genom att lämna en låda med instruktioner till Jill i Saw V. Den här leken kretsar kring en försäkringschef vid namn William Easton, som är ansvarig för att företaget avvisar två tredjedelar av alla försäkringsansökningar. Medan William tar sig igenom fyra prövningar och räddar så många liv han kan, lär han sig misstaget i att avvisa så många klienter som han gör, vilket leder till de avvisades död. Hans sista prov är att han måste bli förlåten av familjen till Harold Abbott, vars ansökan avvisades av William. Familjen väljer till slut att inte förlåta honom och William blir dödad av fluorvätesyra. Under tiden letar agenterna Erickson och Lindsey Perez efter agent Strahm, med hjälp av Hoffman. Efter att de funnit oegentligheter på tidigare mordplatser, upptäcker Erickson och Perez till slut Hoffmans sanna identitet, men de blir dödade av Hoffman innan de hinner rapportera någonting. Perez säger dock att alla vet vem han är, innan Hoffman knivhugger henne till döds. Hoffman planterar därefter Strahms fingeravtryck över hela platsen där han mördat Perez och Erickson. Hoffman åker sedan tillbaka till platsen där Williams prov äger rum, då Jill plötsligt attackerar honom, på Johns begäran. Hon lämnar Hoffman i en ny "omvänd björnfälla", men Hoffman hinner dock ta sig ur den i sista sekunden, skadad. Hoffman står kvar i rummet och skriker, med halva sin kind uppsliten av Jills fälla.

I Saw 3D strider Jill och Hoffman om kontrollen över Jigsaws arv. Under tiden som Jill går i skyddshäkte och avslöjar Hoffman, gör Hoffman en ny fälla som involverar ett antal skinheads för att kunna ta sig till Jill. Samtidigt fångas Bobby Dagen, som skrivit en bok om hur han undkommit en Jigsaw-fälla han aldrig upplevt, och tvingas försöka rädda människor som vetat om Dagens lögner. Tre av hans vänner dör och Bobbys "test" avslutas med att han tvingas in i fällan han påstod sig ha överlevt förut. Han misslyckas, vilket resulterar i hans frus död. Samtidigt har Hoffman lyckats döda ett flertal poliser och lyckats infiltrera polisstationen. Han hittar Jill och dödar henne med den omvända björnfällan. Hoffman försöker därefter fly från staden, men fångas av Lawrence Gordon och hans medbrottslingar och placeras sedan i badrummet från första filmen. Det avslöjas sedan att Jigsaw och Gordon hjälpt varandra, och Gordon lämnar sedan Hoffman fastkedjad i badrummet.

Produktionselement[redigera | redigera wikitext]

Fällor[redigera | redigera wikitext]

En viktig del av varje film är fällorna som används av Jigsaw och hans lärlingar för att framföra sina meddelanden till offren. Enligt regissören David Hackl, är alla fällor riktiga och inte CGI. De är designade att se fasansfulla ut, men samtidigt säkra för skådespelarna i dem. Manusförfattaren Marcus Dunstan sa att "de är byggda för att fungera på riktigt." och "De fungerar. Så om det är en skalperarstol - så var det verkligen en stol med fungerande redskap som kunde skalpera dig." Den potentiellt farligaste fällan som användes var "vattenkuben", där en skådespelare behövde hålla huvudet i den vattenfyllda kuben så länge som möjligt. David Hackl krävde även att fällorna skulle se rostiga och farliga ut, men även ha en sorts skönhet över sig.

"Hello Zepp"[redigera | redigera wikitext]

"Hello Zep" är ett stycke stämningsmusik som ursprungligen komponerades av Charlie Clouser till den första filmen i serien. I Saw, visar det sig att den antydda huvudantagonisten Zep Hindle egentligen är ett offer av den riktiga antagonisten, Jigsaw. (Karaktärens namn är stavat "Zep" i manuset, medan musiktiteln stavar det "Zepp"). Allt eftersom serien fortsatte, återanvändes stycket i varje film som ledmotiv, men blev även omdöpt och remixad för att passa stämningen. Musiken har använts i alla Saw-sluten.

Besättning[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Film Regissör Manusförfattare Producent(er)
Saw (2004) James Wan Story av James Wan & Leigh Whannell
Manus av Leigh Whannell
Mark Burg
Oren Koules
Gregg Hoffman
Saw II (2005) Darren Lynn Bousman Leigh Whannell & Darren Lynn Bousman
Saw III (2006) Story av James Wan & Leigh Whannell
Manus av Leigh Whannell
Saw IV (2007) Story av Thomas Fenton & Patrick Melton & Marcus Dunstan
Manus av Patrick Melton & Marcus Dunstan
Saw V (2008) David Hackl Patrick Melton & Marcus Dunstan Mark Burg
Oren Koules
Saw VI (2009) Kevin Greutert
Saw 3D (2010)

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Tabell-förklaringar
  • Kursiv text indikerar att karaktären är med i antingen flashbacks eller arkivmaterial från tidigare filmer.
  • En mörkgrå box indikerar att karaktären inte var med i filmen.
Character Film
Saw Saw II Saw III Saw IV Saw V Saw VI Saw 3D
John Kramer Tobin Bell
Amanda Young Shawnee Smith Shawnee Smith Shawnee Smith Shawnee Smith
Mark Hoffman Costas Mandylor
Jill Tuck Betsy Russell
Allison Kerry Dina Meyer Dina Meyer
Eric Matthews Donnie Wahlberg Donnie Wahlberg
Daniel Rigg Lyriq Bent Lyriq Bent
Jeff Denlon Angus Macfadyen Angus Macfadyen
Lynn Denlon Bahar Soomekh Bahar Soomekh
Peter Strahm Scott Patterson Scott Patterson
Lindsey Perez Athena Karkanis Athena Karkanis Athena Karkanis
Dan Erickson Mark Rolston
Adam Stanheight Leigh Whannell Leigh Whannell Leigh Whannell
Lawrence Gordon Cary Elwes Cary Elwes

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Den 22 juli 2010 bekräftade producenten Mark Burg att Saw 3D är den sista filmen i serien. I en intervju den 12 april 2011, med IGN, frågades skaparna James Wan and Leigh Whannell om Saw 3D verkligen var den sista filmen i serien. Wan sade då att "den är slut för den här gången, men eftersom den är en stor, välkänd serie, så kommer den komma tillbaka vid någon tidpunkt." De frågades också vad som skulle krävas för att de skulle komma tillbaka till serien. Wan sade: "jag skulle komma tillbaka om vi fick tillåtelse att göra något annorlunda och riktigt coolt." Whannell fortsatte: "vi skulle vilja göra något med ett annorlunda upplägg."[1]

Merchandise[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

  • Saw, släpptes den 18 februari 2005 (29 oktober 2004 i USA)
  • Saw II, släpptes den 10 februari 2006 (28 oktober 2005 i USA)
  • Saw III, släpptes den 17 november 2006 (27 oktober 2006 i USA)
  • Saw IV, släpptes den 16 november 2007 (26 oktober 2007 i USA)
  • Saw V, släpptes den 7 november 2008 (24 oktober 2008 i USA)
  • Saw VI, släpptes den 6 november 2009 (23 oktober 2009 i USA)
  • Saw 3D, släpptes den 29 oktober 2010 i både Sverige och USA

Videospel[redigera | redigera wikitext]

De japanska spelutvecklarna Konami äger för tillfället rättigheterna till Saw-serien. Konami sa under 2009 att de ville göra en serie Saw-videospel för att komplettera filmerna. De vill även göra Saw till sin nästa stora skräckserie tillsammans med deras Silent Hill-serie. De sa detta då Saw fokuserar på visuell intensitet, medan Silent Hill fokuserar på psykologisk terror, båda kan därför existera i spelmarknaden utan att behöva konkurrera med varandra.

Saw, ett videospel som utspelar sig mellan de två första filmerna i serien, släpptes den 6 oktober 2009.

Den 6 april 2010 gjorde Konami officiellt "Saw II: Flesh & Blood" och släppte även en trailer till spelet. Det planeras att släppas hösten 2010 för att sammanfalla med premiären av Saw 3D.

Annan media[redigera | redigera wikitext]

Saw: Rebirth, en serietidning som är en prequel till originalfilmen. Den släpptes för att promota Saw II. Seriens kanonicitet dementerades sedan i Saw IV. Saw: Das Spiel, ett fan-gjort onlinespel. Det är ett peka-och-klicka-spel där som utspelar sig utanför filmens handling.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Saw - James Wan and Leigh Whannell Talk Franchise Future”. IGN. 12 april 2011. http://uk.ign.com/videos/2011/04/12/kapow-11-saw-franchise-isnt-dead. Läst 26 mars 2012.