Skellefteå IF

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skellefteå IF
HemortSkellefteå, Sverige Sverige
VerksamhetBowling
Friidrott
Innebandy
Tidigare verksamhetFotboll
Ishockey
Nordisk skidsport

Skellefteå IF är en idrottsförening i Skellefteå i Sverige, som numera främst bedriver bowling, friidrott och innebandy, men tidigare även hade framgångar i fotboll, ishockey och nordisk skidsport.

Grenar[redigera | redigera wikitext]

Fotboll[redigera | redigera wikitext]

I fotboll har klubben spelat två säsonger i Sveriges näst högsta division, 1957/1958 [1] och 1962 [2].

Friidrott[redigera | redigera wikitext]

Klubben var mycket framgångsrik under 1930-, 40-, 50- och 60-talen, men denna sektion slogs ihop med Skellefteå AIK. 1992 bildades dock en ny friidrottsklubb med namnet Skellefteå IF av bl.a. tidigare sjukhusdirektören i Skellefteå, Tage Ljungholm. Denna hade inriktning mot mellan- och långdistanslöpning och skördade vissa framgångar på 1990-talet, bland annat genom ett guld vid inomhus-SM i Malmö 1995 på damernas 3 000 meter (Pernilla Ericsson) och ett brons vid lagtävlingen (herrar, 4 km) i terräng-SM i Eksjö samma år. Föreningen vann också (den numera insomnade) stafetten Vindelälvsloppet ett flertal gånger, både på dam- och herrsidan.

Handboll[redigera | redigera wikitext]

Klubben har även haft handboll.

Ishockey[redigera | redigera wikitext]

I ishockey var klubben nära kvartsfinal i SM 1945, men slogs ut av Wifsta/Östrands IF med 4-6. Under 1920-40-talen var rivaliteten mellan de två skellefteklubbarna AIK (Skellefteå AIK) och IF (Skellefteå IF) stor. Befolkningen var delade i två läger, AIK:are och IF:are. Idag finns inte IF som hockeyklubb längre men den gamla åtskillnaden gör att det är vanligt att bara benämna som AIK i Skellefteå.

Nordisk skidsport[redigera | redigera wikitext]

Skellefteå IF vann lagtävlingen på herrarnas 30 kilometer längdskidåkning 1927 och 1930, samt lagtävlingen på herrarnas 30 kilometer längdskidåkning 1930.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ International and Swedish football - Division 2 (2nd level) 1957/1958
  2. ^ International and Swedish football - Division 2 (2nd level) 1962

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]