Staffan Appelros

Från Wikipedia
Version från den 3 januari 2018 kl. 19.43 av Skivsamlare (Diskussion | Bidrag) (Fix död länk)
Ledamot av Sveriges riksdag
Staffan Appelros
Mandatperiod(er)
2007–2010 (ersättare)
PartiModerata samlingspartiet
ValkretsMalmö kommun
Uppdrag i riksdagen
Ersättare för statsråd/talman 070216– (Tobias Billström)
Suppleant i Miljö- och jordbruksutskottet
Föddår 1950
Yrke/TitelFöretagare
Webbplatswww.staffanappelros.se

Lars Olof Staffan Appelros, född 16 december 1950, är en svensk politiker (SPI Välfärden), tidigare riksdagsledamot, från Malmö med förflutet som företagsledare i det privata näringslivet.

Appelros inledde sitt politiska arbete inom Folkpartiet i Malmö kommun och var ordförande i invandrarnämnden 1993–94.[1] Han har även varit vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden och satt även i stadsdelsnämndenRosengård. Han har också haft styrelseuppdrag i bland annat Malmö Lokaltrafik, Malmö kommunala bostadsbolag, Sturupsaxelns Exploateringsbolag, Flygrådet och Sysav.

Efter ett internt bråk inom Folkpartiet i Malmö 1999 övergick Appelros till moderaterna.[2] Fram t.o.m. 2006 var han ledamot i kommunfullmäktige i Malmö och han är fortsatt aktiv inom politiken in Region Skåne som ledamot i regionfullmäktige. Under mandatperioden 2002–06 var han dessutom gruppledare i Region Skånes miljö- och naturvårdsnämnd. I februari 2014 lämnade han moderaterna, men stannade kvar i regionfullmäktige som politisk vilde.[3] I valet 2014 kandiderade han för SPI Välfärden i valen till riksdagen, Region Skåne och kommunfullmäktige.

I riksdagen var Appelros suppleant i miljö- och jordbruksutskottet och drev frågor som rör miljö, energiförsörjning, energimarknad, livsmedel, avfallshantering och GMO (genmodifierade organismer).

Många av Appelros motioner och uttalanden har ett tydligt konsument- och medborgarperspektiv. Under 2007 förde han bland annat upp frågan om sötningsmedlet sukralos miljö- och hälsoeffekter (svt Opinion 4 juli 2007)[4]. Hösten 2008 blev han en av de två första i Sverige att kräva förhandling med sin fjärrvärmeleverantör med stöd av den nya lag som kommit till för att öka konsumentinflytandet på fjärrvärmemarknaden (Sydsvenska Dagbladet 20 oktober 2008)[5]. Hans senaste inlägg i den allmänna debatten har rört vindkraften, där han uttalat en oro för en ökad beskattning av småskalig vindkraft (Sydsvenska Dagbladet 27 januari 2009)[6].

Referenser

Externa länkar