Peter Danielsson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För dansbandssångaren, se Peter Danielson.
Peter Danielsson

Peter Danielsson som talare vid fastighetskonferensen Real Estate Øresund.

Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
2006
Företrädare Tomas Nordström

Ämbetsperiod
2002–2006
Valkrets Skåne läns västra

Född 1974-04-04
Helsingborg
Politiskt parti Moderaterna

Peter Danielsson, född 4 april 1974 i Maria församling i Helsingborg, är en svensk politiker (moderat). Han var riksdagsledamot för Skåne läns västra valkrets 2002–2006 och kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs kommun sedan 2006. Innevarande mandatperiod (2018-2022) styr Moderaterna Helsingborg i minoritet tillsammans med de tre övriga allianspartierna. Den 10 januari 2015 valdes Danielsson enhälligt till förste vice partiordförande för Moderaterna under en extrainsatt partistämma.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Danielsson började 1995 studera vid Lunds universitet, vilket resulterade i en filosofie kandidatexamen i statsvetenskap, med kompletterande kurser som nationalekonomi, företagsekonomi, juridik och psykologi. Han har varit verksam som lärarvikarie, ledarskribent på Nordvästra Skånes Tidningar, politisk sekreterare i Helsingborgs kommun samt som kommunikationskonsult. Sedan 1999 driver han ett företag som bland annat frilansskriver och håller föredrag exempelvis om ledarskap, retorik, kommunikation och medierelationer.

Peter Danielssons politiska karriär börjades i Moderata Ungdomsförbundet efter valet 1988. Han var bland annat distriktsordförande för MUF i Malmöhus län 1997–1999. År 1998 blev han invald i förbundsstyrelsen och var förste vice förbundsordförande för MUF 2000–2002. Danielsson har varit engagerad i kommunalpolitiken i Helsingborg sedan 1992, då han blev ersättare i vårdstyrelsen. Sedan dess har han bland annat suttit i servicenämnd Ödåkra, gymnasienämnden, skol- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen. År 1994 blev han ersättare i kommunfullmäktige och i valet 1998 avancerade han till ledamot. Han lämnade kommunalpolitiken 2002, men återvände den 1 november 2006. Han sitter i styrelsen för Sveriges kommuner och landsting (SKL).

I valet 2002 valdes Danielsson in i Sveriges riksdag. I riksdagen arbetade han till en början i bostadsutskottet och näringsutskottet. 2005 flyttade han till utbildningsutskottet, där han fick ansvar för gymnasiefrågorna, högre utbildning och forskning. I valet 2006 omvaldes han till riksdagen och blev gruppledare för Moderaterna i utbildningsutskottet. Det uppdraget lämnade han efter en dryg månad för att återvända till Helsingborg, där han 2006–2010 ledde Moderaterna och den femklöverkoalition som styrde Helsingborgs stad. Efter valet 2010 blev han den första kommunstyrelseordföranden i Helsingborg som återvalts sedan 1970-talet och ledde under mandatperioden en treklöverkoalition som styrde Helsingborg i minoritet. I valet 2014 blev Peter Danielsson den mest kryssade i Helsingborg och lyckades få förnyat förtroende som kommunstyrelsens ordförande. Moderaterna i Helsingborg lyckades bättre än i alla andra av de 15 största städerna. Idag är Helsingborg den största kommun där Moderaterna sitter vid makten. Peter Danielsson leder en majoritetskoalition tillsammans med Miljöpartiet och allianspartierna.

Han har tillsammans med Magnus Dahl och Thomas Pålsson skrivit boken Aktion bygg bron, som gavs ut 2000 av Timbro och behandlar det politiska och opinionsmässiga spelet bakom beslutet att bygga Öresundsbron.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Politiska ämbeten
Företrädare:
Tomas Nordström
Kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg
2006–
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten
Partipolitiska uppdrag
Företrädare:
Gunilla Carlsson
Förste vice ordförande i Moderaterna
2015–
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten