Mats Sander

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Coat of arms of the Swedish Parliament.svg
Ledamot av Sveriges riksdag
Mats Sander
Mandatperiod(er)
2006–2010
2011 (ersättare)
2020–2021 (ersättare)
PartiModeraterna
ValkretsSkåne läns västra
Utskottsordförande i
Ej ordförande i något utskott
Född26 februari 1963 (58 år)
Klippan, Skåne län
Yrke/Titelofficer[1]

Mats Esse Sander, född 26 februari 1963 i Klippan,[källa behövs] är en svensk officer i Flygvapnet (major) och politiker (moderat).

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Efter valet 2014 är Sander ordförande i Helsingborgs kommunfullmäktige. Under mandatperioden 2010-2014 var han ledamot i Helsingborgs kommunfullmäktige och ordförande i Kulturnämnden. Under mandatperioden 2006-2010 var han ledamot av Sveriges riksdag, där han representerade Skåne läns västra valkrets. Under mandatperioden stod utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik högt på dagordningen. Sander var ordförande för Riksdagens delegation till den parlamentariska församlingen för Europa-Medelhavsområdet, EMPA (Euro-Med Parlamentary Assembly), efter Ewa Björling, samt FN-delegat. Han var valobservatör för OSSE vid valet i Albanien 2009 och deltog i talmannens officiella besök samma år.

Sander var aktiv i Svensk-Taiwanesiska parlamentarikerföreningen. Han skrev boken ”Om mänskliga rättigheter” för Jarl Hjalmarsonstiftelsen och representerade moderaterna i Stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet. Han var också engagerad i infrastrukturfrågor, luftfartens villkor och var drivande i Riksdagens Luftfartsforum med en lång rad aktiviteter som följd. Sander engagerade sig för att utveckla det interna riksdagsarbetet och fick gehör för flera tankar och idéer.

Sander engagerade sig i politiken i samband med valet 2002, där han valdes till Helsingborgs kommunfullmäktige. Han har även haft nämnduppdrag och varit vice styrelseordförande i Helsingborgs stadsteater. Tändgnistan till det politiska engagemanget var insikten om den politiska beslutsprocessen i samband med det planerade försvarsbeslutet 1999, som sköts till mars 2000.

Som officer i flygteknisk tjänst ingick Sander tillsammans med ett tiotal kollegor i den första utbildningen (1993) för Flygvapnets personal på JAS 39 GripenSaab AB och FMV i Linköping. Han har tjänstgjort på flygflottiljerna F 7 Såtenäs, F 14 Halmstad och F 10 Ängelholm. Före riksdagsuppdraget var han informationschef för Försvarsmakten i Halmstad. Mats Sander ingår i den försvars- och säkerhetspolitiska Tankesmedjan Argos.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mats Sander (M), Sveriges riksdags webbplats. Läst 15 juni 2021.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]