Staffan Anger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Staffan Anger
Staffan Anger i Miniature Kingdom i Kungsör
Född12 juni 1943 (77 år)
Katrineholm
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragFöretagsledare
Känd förGrundare av Miniature Kingdom

Hans Staffan Folke Anger, född 12 juni 1943 i Katrineholm i Stora Malms församling, är en svensk civilekonom och tidigare politiker.

Anger växte upp i samhället Marmorbyn i Vingåkers kommun, som tillkom under hans pappa Folke Angers tid som VD för Gropptorps Marmor AB.

Anger utbildade sig till civilekonom samt till reservofficer i armén. Han avlade officersexamen 1968 och utnämndes till kapten 1977 i Jämtlands fältjägarregemente.[1] Han har varit verkställande direktör för företag i Sverige, Nederländerna, Tyskland och USA. Under 20 år var han VD inom Outokumpu-koncernen.

Anger var riksdagsledamot för Moderaterna[2] 2006–2014. Han var 2006–2010 suppleant och ledamot av Näringsutskottet samt suppleant i Arbetsmarknadsutskottet 2006–2010. År 2006 var han också ledamot av Utbildningsutskottet. Mandatperioden 2010–2014 var han ledamot av Finansutskottet.

Miniature Kingdom[redigera | redigera wikitext]

Staffan Anger är en av initiativtagarna till Miniature Kingdom i tidigare Kungsörs Bleckkärlsfabrik i Kungsör och vd för anläggningen.[3]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Staffan Anger är son till högerriksdagsmannen Folke Anger och kusin till diplomaten Per Anger.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

År 2002 fick Anger Riddartecknet av I klass av Finlands Lejons orden "som erkänsla för hans arbete för att främja Finlands och Sveriges näringslivssamarbete"[4]. Utmärkelsetecknet överlämnades av Finlands ambassadör Pertti Torstila, vilken beskrev Angers insatser enligt följande[4]:

"Staffan Anger har gjort en betydelsefull insats för finsk industri. Han hade en mycket viktig roll redan år 1986 när Svenska Metallverken övergick i Outokumpu-koncernens ägo. Efter det har Staffan Anger haft en bärande roll i utvecklingen av företagets produktion av kopparband. Kopparbandsproduktionen har idag en världsomfattande verksamhet och utgör en av grundpelarna i Outokumpu Copper Products. Outokumpu AB har en framträdande roll i Västeråsområdet och har varit en viktig arbetsgivare även för de många finländare som bor i området."

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Försvarsväsendets rulla 1987, sid 241
  2. ^ Om Per Anger på Sveriges Riksdags webbplats
  3. ^ Miniatyrkungariket som ska sätta Kungsör på kartanMagazin24s webbplats den 2 augusti 2019. Läst den 7 januari 2020.
  4. ^ [a b] Finlands utrikesministerium - Utmärkelsetecken