Anne Marie Brodén

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Anne Marie Brodén


Mandatperiod
2002–2006
2006-2010
2010-2014
Valkrets Hallands län

Född Britt Anne-Marie Eriksson
25 oktober 1956 (64 år)
Knäreds församling, Halland
Politiskt parti Moderata samlingspartiet
Yrke handikappkonsulent, företagare

Anne Marie Brodén, tidigare Nilsson, ursprungligen Britt Anne-Marie Eriksson, född 25 oktober 1956[1] i Knäreds församling i Hallands län[2], är en svensk politiker (moderat), som var riksdagsledamot 20022014.[3]

Brodén har varit förtroendevald politiker i Halland sedan 1985 och på heltid sedan 1993. Först i hemkommunen Laholm, därefter i Landstinget Halland i över tjugo år varav tio som landstingsråd och ordförande i Region Hallands interimsstyrelse och dess fullmäktige. Som landstingsstyrelse ordförande drev hon igenom många reformer och var först i landet med att införa vårdval. Hon var även pådrivande på att utveckla sjukvården med kvalitet och tillgänglighet kopplat till ledarskap och ökad valfrihet.Under riksdagsåren arbetade hon aktivt med att utveckla Moderaternas sjukvårdspolitik och att utveckla området Kulturens betydelse för hälsan. Under Hallandsåren var Anne Marie Brodén initiativtagare tillsammans med landshövding Karin Starrin till boken Smak av Halland om mat musik och hälsa som gavs ut av ICA förlaget. Kocken i boken var Stefan Holmström.

Hon avslutade ordförandeskapet i Folkbildningsrådets expertgrupp bestående av forskare och experter under våren 2016 efter sju år som ordförande, Anne Marie efterträdde Ingela Thalen som ordförande i Stiftelsen Allmänna Barnhuset och Sätra bruk och Herrgård i jan 2015.Anne Marie är numera även vice ordförande i Medborgarskolan i Stockholm samt Förbundsordförande i S:t Lukas. Dessutom har hon varit ordförande i Statens folkhälsoinstitut och i Riksförbundet Hälsofrämjandet samt ledamot i Patientskadenämnden. Anne Marie Brodén driver frågan om Mindfulness i skolan och ledarskapet samt är ordförande i föreningen Drömmen om det goda -lugn och ro i skolan.Under sin tid i riksdagen startade Anne Marie Mindfulness i Riksdagen för politiker och tjänstemän. From 2015 sitter Anne Marie Brodén i Ideell arenas styrgrupp som arbetar med ledarskap inom ideella sektorn.Hon arbetar som projektsamordnare för ett projekt inom gymnasieskolor i Sverige med fokus på elevers väg till mindre stress och förbättrad hälsa.

Riksdagsledamot[redigera | redigera wikitext]

Anna Marie Brodén valdes in i riksdagen som ordinarie ledamot i valet 2002 för Hallands läns valkrets.[4]

Inledningsvis blev hon suppleant i Socialutskottet, Socialförsäkringsutskottet och Bostadsutskottet. Redan i november 2002 kom hon att bli ordinarie ledamot i Socialutskottet med ansvar för sjukvård, folkhälsa, handikappolitik och EU-frågor. Under perioden från juni 2003 till oktober 2005 var Brodén suppleant i EU-nämnden.[4]

Förutom en kort paus kom hon att vara suppleant i Socialförsäkringsutskottet under hela mandatperioden 2002–2006. I februari 2003 blev Brodén suppleant i Kulturutskottet och efter valet 2006 kom hon att bli ordinarie ledamot av utskottet, vilket hon fortsatte att vara under hela mandatperioden. Under denna mandatperiod (2006–2010) var Brodén även suppleant i Finansutskottet.[4] År 2010 blev Brodén ansvarig för kulturfrågor och folkbildningsfrågor. Hon arbetade speciellt med regional tillväxt och kreativa näring samt kulturens betydelse för hälsan. Även skapande skola och äldreomsorg var hennes hjärtefrågor.

Som riksdagsledamot har Brodén tagit initiativ till en riksdagsgrupp som ska arbeta för att främja kultur och hälsa och integrativ medicin. Hon har lett ett sjukvårdspolitiskt utvecklingsarbete för moderaterna och suttit i utredning om Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade för moderaterna. Hon var från och med 2012 invald i moderaternas barngrupp med ansvar för barn och ungas psykiska ohälsa.

Brodén var även ordförande för Riksdagens Konstklubb.[källa behövs]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Anne Marie Brodén”. birthday.se. http://www.birthday.se/person/5a0d00e9-0627-b6e6-9982-42aa2587cabc. Läst 15 december 2013. 
  2. ^ Sveriges befolkning 1990, CD-ROM, Version 1.00, Riksarkivet (2011).
  3. ^ Anne Marie Brodén (M), Sveriges riksdags webbplats (Läst 16 april 2021)
  4. ^ [a b c] Anne Marie Brodén (M), Riksdagen (åtkomst 2010-10-05)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]