Stockholms-Tidningens klocka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stockholms-Tidningens klocka, juli 2012.

Stockholms-Tidningens klocka är ett ur och en skulptur i hörnet av Vattugatan 12 och Klara södra kyrkogataNorrmalm i Stockholm. Skulpturen skapades 1903 av Gottfrid Larsson och urverket levererades av Linderoths urfabrik.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Klockan på sin ursprungliga plats 1964.
Detaljer.

Ett av Linderoths ur är det enda som är kvar från tidningserans tid i Klarakvarteren. Det är Stockholms-Tidningens gamla klocka som finns i hörnet av Vattugatan och Klara södra kyrkogata.[1]

Mannen som tungt bär på den tresidiga klockan är gjuten i brons av AB Förenade Konstgjuterierna i Stockholm och formgiven av skulptören Gottfrid Larsson. Klockan kröns av en banderoll med texten Stockholms Tidningen och ett timglas i brons. Stockholms-Tidningens byggnad revs i slutet av 1980-talet och skulpturen med klockan sattes upp på det nya kontorshuset i samma hörn.

Citat[redigera | redigera wikitext]

Vid avtäckningen den 1 januari 1903 kunde man läsa bland annat följande i Stockholms-Tidningen:

I går eftermiddag, på fjortonde årsdagen af Stockholms-Tidningens tillvaro, aftäcktes ett vackert konstverk, som Stockholms-Tidningen låtit uppsätt[a] på sitt hus vid Stora Vattugatan. Konstverket, som har sin plats i hörnet af Stora Vattugatan och Klara Södra Kyrkogata, framställer en kraftig, muskulös man, på sina skuldror uppbärande ett större urverk […] Urtavlan, tre till antalet, upplysas med lampor från Stockholms-Tidningens eget elektricitetsverk.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Epsteins DN-B-logg: Sista resterna av gamla Klara Arkiverad 10 januari 2013 hämtat från the Wayback Machine..

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]