Stockholms-Tidningens klocka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Stockholms-Tidningens klocka, juli 2012.

Stockholms-Tidningens klocka är ett ur och en skulptur i hörnet av Vattugatan 12 och Klara södra kyrkogataNorrmalm i Stockholm. Skulpturen skapades 1903 av Gottfrid Larsson och urverket levererades av Linderoths urfabrik.

Klockan på sin ursprungliga plats 1964.
Detaljer.

Ett av Linderoths ur är det enda som är kvar från tidningserans tid i Klarakvarteren. Det är Stockholms-Tidningens gamla klocka som finns i hörnet av Vattugatan och Klara södra kyrkogata.[1]

Mannen som tungt bär på den tresidiga klockan är gjuten i brons av AB Förenade Konstgjuterierna i Stockholm och formgiven av skulptören Gottfrid Larsson. Klockan kröns av en banderoll med texten Stockholms Tidningen och ett timglas i brons. Stockholms-Tidningens byggnad revs i slutet av 1980-talet och skulpturen med klockan sattes upp på det nya kontorshuset i samma hörn.

Vid avtäckningen den 1 januari 1903 kunde man läsa bland annat följande i Stockholms-Tidningen:

I går eftermiddag, på fjortonde årsdagen af Stockholms-Tidningens tillvaro, aftäcktes ett vackert konstverk, som Stockholms-Tidningen låtit uppsätt[a] på sitt hus vid Stora Vattugatan. Konstverket, som har sin plats i hörnet af Stora Vattugatan och Klara Södra Kyrkogata, framställer en kraftig, muskulös man, på sina skuldror uppbärande ett större urverk […] Urtavlan, tre till antalet, upplysas med lampor från Stockholms-Tidningens eget elektricitetsverk.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Epsteins DN-B-logg: Sista resterna av gamla Klara Arkiverad 10 januari 2013 hämtat från the Wayback Machine..

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]