Dårarnas båt

Från Wikipedia
Dårarnas båtHornsgatspuckeln i Stockholm.
Dårarnas båt i Vasaparkens damm i Västerås.

Dårarnas båt är en skulptur skapad av Sture Collin 1990. Skulpturen finns på tre platser runt om i Sverige: T-banestation Sockenplan i Stockholm, Hornsgatspuckeln, också i Stockholm samt i Vasaparken i Västerås.[1][2]

Verket är en tredimensionell tolkning av målningen Narrskeppet av den nederländske konstnären Hieronymus Bosch. I verken symboliseras mänskligheten av ett skepp som redlöst driver mot undergången och där besättningen består av panikslagna dårar. Skulpturen är utförd i betong (båten) och brons (dårarna).

Den första skulpturen i upplagan placerades på tunnelbanestationen Sockenplan i Enskedefältet år 1990.

Skulpturen vid Hornsgatspuckeln köptes in av Eva Bonniers donationsnämnd och skänktes till Stockholms stad år 1992. Sture Collin ville att den skulle placeras utanför Landstingsförbundets hus i Stockholm, ett förslag vars symbolik dock inte uppskattades.[3] Följaktligen hamnade den stockholmska varianten av Dårarnas båt istället längre bort på HornsgatspuckelnSödermalm.

Den tredje upplagan placerades i Vasaparken i Västerås i samband med att Västerås konserthus byggdes 2001.

Placeringar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eva Bonniers Donationsnämnd Arkiverad 12 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.. Läst 2012-06-24.
  2. ^ SL Arkiverad 19 november 2012 hämtat från the Wayback Machine.. Konsten på stationen – Sockenplan. Läst 2012-06-24.
  3. ^ Skulptur Stockholm. Läst 2012-06-24.