Nils Ericson (staty)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nils Ericsons staty utanför Stockholms centralstation. Det röda hörselskyddet på bilden har inget samband med statyns ursprungliga utförande.

Nils Ericsons staty står på Centralplan utanför Stockholms centralstations huvudingång. Statyn skapades 1893 av skulptören John Börjesson och hedrar ingenjören och järnvägsbyggaren Nils Ericson.

Nils Ericson var även initiativtagare för Sammanbindningsbanans sträckning, som vållade stora diskussioner på sin tid. Det blev till sist hans förslag som genomfördes. Sammanbindningsbanan och Stockholms centralstation invigdes 1871. Ericson fick inte uppleva det färdiga resultatet men hedrades med en staty skapad 1893 av John Börjesson. Statyn är gjuten i brons och står på en kolonn i granit. På den runda sockeln kan man se avbildningar av olika kommunikationsmedel.

Statyn stod ursprungligen mitt i Järnvägsparken som låg söder om centralstationen. När Tegelbackens och Centralbrons trafikleder anlades på 1960-talet, försvann i stort sett hela parken. Statyn flyttades till en början till strandkajen vid Klara Mälarstrand och 1993 till sin nuvarande plats utanför centralstationens huvudentré.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]