Bellmansbysten

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Bellmanstatyn.
Bellmansbysten vid Bellmansro, 2009.

Bellmansbysten är en skulptur vid Bellmansro norr om OakhillSödra Djurgården i Stockholm föreställande Carl Michael Bellman. Bysten skapades av Johan Niclas Byström och avtäcktes den 26 juli 1829. Som förebild till skulpturen hade Byström Johan Tobias Sergels medaljong från 1787 och Per Krafft d.ä.s porträtt av skalden.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sergels medaljong (t.v.) och Byströms byst. Sergels medaljong (t.v.) och Byströms byst.
Sergels medaljong (t.v.) och Byströms byst.

Bellmansbysten är gjuten i brons och står på ett högt postament av finhuggen men oslipad granit. På granitfoten ses endast namnet Carl Michael Bellman och en lyra därovanför inristad.

Byström vann konstnärlig framgång inom porträttskulpturen. Bysten av Bellman visar att han var en värdig lärjunge av Johan Tobias Sergel. Bronsbysten på Djurgården "med sin hållning av mild nordisk vingud (Dionysos), är ett verkligt fynd, och den har vuxit samman med sin kulle och sina ekar så, som endast i lyckligaste fall en skulptur växer samman med en miljö. Ämnet låg Byström nära, ty han hade såväl kopierat ett antikt som själv format ett nytt Bacchus-huvud av stort behag (båda i Nationalmuseum)."[1]

Årsdagen för avtäckningen, den 26 juli 1829, hyllas sedan dess som Bellmansdagen.[2] Kung Karl XIV Johan hade upplåtit marken och en omfattande insamling bekostade minnesstoden. Platsen för minnesbysten ansågs vara den mest passande som man kunde tänka sig eftersom Bellman i åtskilliga av sina verk har beskrivit både natur och nöjesliv på Djurgården. Närvarande vid invigningen var bland andra kungaparet och Bellmans åldriga änka samt en talrik folkskara.

Historiska bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Johan Niclas Byström, Svenskt Biografiskt Lexikon, Band 07, 1927, sidan 14. Författare: Ragnar Josephson.
  2. ^ Reseguiden.se.
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Byström, Johan Niclas, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]