Gustav III (staty)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gustav III:s staty.
Fritz von Dardels målning, 1860

Gustav III:s staty är en skulptur av Johan Tobias SergelSkeppsbrokajen nedanför Slottsbacken i Stockholm, i brons på en hög bas av röd älvdalsporfyr.

Gustav III är avbildad stigande i land i triumf efter det ryska kriget 1788-1790, på samma plats som statyn. Gustav III tog själv initiativ till denna skulptur. För figurens rörelse och hållning lät sig Sergel inspireras av den antika marmorskulpturen Apollo di Belvedere.

Piedestalen bär en inskription i guldbokstäver:

ÅT
KONUNG GUSTAF III
LAGSTIFTARE
SEGERVINNARE
FREDENS ÅTERSTÄLLARE
AF
STOCKHOLMS BORGERSKAP
MDCCXC

Årtalet MDCCXC är skrivet med romerska siffror och motsvarar år 1790.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Sergel skrev om sitt verk att Gustav III-statyn "är i gående rörelse, den håller ett roder med vänstra handen och med den högra överräcker den en olivkvist som betecknar freden. Dräkten är flottans uniform, med en stor mantel uppfäst på vänstra axeln". Gustav håller dessutom en lagerkrans i handen på rodret, en antik segersymbol som gavs åt segrande fältherrar som återkom i triumf till Rom. På bröstet bär han kraschan för Serafimerorden samt bröstdekoration för Riddare med storakorset av Svärdsorden. Runt halsen bär kungen dessutom Svensksundsmedaljen i kedja. De två senare dekorationerna hade införts av kungen under kriget.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Först 1799, sju år efter mordet på Gustav III, gjordes bronsgjutningen och 1808 avtäcktes verket. Statyns fundament är utförd i höga trappsteg av granit som är en omtyckt sittplats för turister.

Verket restaurerades år 2007. Innan dess var man tvungen att lyfta bort skulpturen av kungen, vilket dock var svårare än konservatorn hade tänkt sig. Detta motstånd berodde dels på att kungen var väl förankrad i piedestalen, dels på att han var gjord av massiv brons från hjässan till bröstkorgen. Först efter flera försök och byte till större kranbil kunde kungen lyftas från sin sockel. Dagens Nyheters rubrik den 23 november 2005 löd: "Gustav III spjärnade emot".[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eva-Karin Gyllenberg & Lars Epstein (23 november 2005). ”Gustav III spjärnade emot”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/sthlm/gustav-iii-spjarnade-emot. Läst 25 augusti 2009. 

Stockholms Borgerskap finansierade uppförandet av statyn.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]