Stockholms Spårvägar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om företaget AB Stockholms Spårvägar bildat 1987. För AB Stockholms Spårvägar bildat 1916, se Stockholms Spårvägar (1915). För Spårvägen i Stockholm i största allmänhet, se Spårvagnstrafik i Stockholm.
AB Stockholms Spårvägar
Strockholms Spårvägar flagga 2012.jpg
Företagets logotyp på flaggan.
Org.nr556309-4928
TypAktiebolag
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerPeter Sandberg
Styrelseordförande
Magnus Braxell
VD
BranschSpårvägsbolag
Antal anställda206 - 2019[1]
Historia
Grundat1987
GrundareSvenska Spårvägssällskapet[2]
Struktur
Ägare2020-11-30
Pegroco Invest AB – 77,03%
Svenska Spårvägssällskapet -
Enskilda Aktieägare -
Övrigt
Webbplatsss.se
FotnoterFöretagets webbplats[3].

AB Stockholms Spårvägar (SS) är ett svenskt aktiebolag bildat 1987 som bedriver spårvagnstrafik i Stockholm. Företaget ägdes från starten huvudsakligen av Svenska Spårvägssällskapet men är sedan den 1 juli 2020 ett dotterbolag till investmentbolaget Pegroco Invest AB[4]. I maj 2022 meddelades att Bergkvarabuss avser överta Pegrocos ägarandel, under förutsättning att man även kan förvärva aktier så att man äger minst 90% av företaget.[5] I juli 2022 fullföljdes övertagandet. AB Stockholms Spårvägar är därmed ett dotterbolag till Bergkvarabuss AB. Detta bolag ingår i sin tur i koncernen Mekka Traffic Group.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Namnet på företaget har sitt ursprung i AB Stockholms Spårvägar grundat 1916 och som 1967 bytte namn till AB Storstockholms Lokaltrafik.

1987 grundades det nya AB Stockholms Spårvägar av Svenska Spårvägssällskapets Stockholmsavdelning då planerna för en museispårväg till Djurgården i Stockholm började ta form. AB Storstockholms Lokaltrafik hade inga invändningar mot att bolagets gamla namn och logotyp återlanserades.

I juni 1991 öppnades Djurgårdslinjens trafik med veteranspårvagnar mellan Norrmalmstorg och Waldemarsudde. Trafiken bedrevs av ideella krafter, men med Stockholms Spårvägar som formellt driftbolag.

I början av 2010 direktupphandlade Storstockholms Lokaltrafik ett trafikeringsavtal med Stockholms Spårvägar för att även utföra trafik, fordonsunderhåll och tillsyn på den nybyggda Spårväg City. Den reguljära trafiken inleddes den 23 augusti 2010 och avtalet gällde till slutet av 2013. Avtalet förlängdes senare till 2014[6].

Den 29 april 2014 beslutade trafiknämnden inom Stockholms läns landsting att tilldela Stockholms Spårvägar trafikavtalet för Spårväg City och Lidingöbanan under en period av åtta år [7] med möjlighet till fyra års förlängning. Vid sidan av den moderna trafiken på dessa två linjer, fortsätter företaget att driva veteranspårvagnstrafik.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]