Svenska institutet

Från Wikipedia
Version från den 6 januari 2018 kl. 08.35 av Bensin (Diskussion | Bidrag) (Kommentaren av Nils Funcke är relevant. Återställer.)
Svenska Institutets kontor på Slottsbacken 10 i Stockholm.

Svenska institutet (SI), är en statlig svensk myndighet. Det lydde fram till 1998 direkt under Utrikesdepartementet men är sedan dess en egen myndighet[förklaring behövs][1] under UD.[2] Svenska institutets uppgift är att öka omvärldens intresse för Sverige. Genom strategisk kommunikation[förklaring behövs] och utbyte inom kultur, utbildning och vetenskap avses samarbeten och långsiktiga relationer med andra länder att främjas.

Svenska kulturhuset i Paris sorterar under[förtydliga] Svenska institutet.

Uppdrag

Svenska institutet bedriver sitt uppdrag främst inom utrikespolitiken inom ramen för offentlig diplomati - att förstå, informera, påverka och bygga upp relationer med människor i andra länder. Genom strategisk kommunikation och relationsskapande verksamhet ska kännedomen om Sverige öka och en positiv miljö skapas för förverkligande av svenska ekonomiska, politiska och kulturella målsättningar.[källa behövs]

Till skillnad mot ”traditionell” diplomati som i första hand handlar om relationer mellan olika länders regeringar så syftar offentlig diplomati främst till att kommunicera och bygga upp relationer direkt med allmänhet och civila samhällen i utlandet[källa behövs]. Detta har fått en ökad betydelse i en tid av demokrati, masskommunikation och masskonsumtion där gränser suddas ut och där individer genom sina val och opinioner är de som i allt högre grad sätter agendan. [källa behövs]

Huvuduppgifter

En av Svenska institutets huvuduppgifter är att informera om Sverige utomlands – både mot en bred allmänhet och mot nyckelgrupper som journalister, opinionsbildare och beslutsfattare. Svenska institutet skapar uppmärksamhet för Sverige genom presentationer och projekt inom kultur, samhällsfrågor och vetenskap i alla delar av världen. Stipendier och stöd till utbyte mellan Sverige och andra länder är en viktig del av Svenska institutets verksamhet.

Svenska institutet stöder utbildning i svenska vid utländska universitet genom att förmedla svenska lektorer, arrangera konferenser, sommarkurser och fortbildning av lärare.

Svenska institutet kartlägger omvärldens bild av Svetige.

Svenska institutet grundades 1945 som en efterföljare till det 1935 inrättade Kulturrådet. Det har stått som förebild för andra liknande organisationer inom offentlig och kulturell diplomati, till exempel för det estniska institutet och det lettiska institutet.[källa behövs]

Twitterkontot @sweden

Svenska institutet driver twitterkontot @sweden där en ny person, en "kurator", väljs ut att twittra under kontonamnet varje en vecka.[3][4]

Blockeringslistan 2017

I maj 2017 upprättade en kurator i förebyggande syfte en omfattande blockeringslista På 14 000 twitterkonton.[3] Listan uppgavs vara framtagen i samarbete med experter på näthat[3] och omfatta "konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer" och sades ofta ha "högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld."[5] Tre av fyra[6] av de konton som Svenska institutet blockerade hade aldrig tidigare interagerat med @sweden.[3] Bland de blockerade kontona förekom författare, journalister och riksdagsledamöter:

Svenska institutet lät blockeringarna ligga kvar över nästkommande kurators tillträde.[8] Blockeringarna upphörde den 16 maj, eftersom myndigheten ansåg att den varken kunde eller borde klassificera blockeringarna[förklaring behövs].[3] När blockeringarna uppmärksammades, bad Svenska institutet om ursäkt,[8] men när Nyheter idag begärde ut blockeringslistan svarade institutet att handlingen var raderad och gallrad efter beslut av generaldirektören.[9] Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke ifrågasatte beslutets laglighet.[9] Han betecknade också blockeringslistan som en form av förebyggande åsiktsregistrering som är främmande för svensk yttrandefrihetstradition.[9] Svenska institutet anmäldes till Justitieombudsmannen.[7][uppföljning saknas] Institutet anmäldes även till polisen och Datainspektionen.[10][uppföljning saknas]

Svenska institutet införskaffade en extern rättslig utvärdering.[11] Utredarna[vilka?] kritiserade i sin rapport den 27 juni institutet för att dess blockering inte hade skett med beaktande av regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet. De bedömde blockeringen som förenlig med regler som skyddar yttrande- och informationsfriheten. Vidare bedömdes att blockeringen inte stred mot personuppgiftslagen eller andra nationella regler som skyddar den personliga integriteten. Utredarna riktade allvarlig kritik mot Svenska institutet för att gallringen hade skett i strid med arkivlagens och tryckfrihetsförordningens bestämmelser om bevarande av handlingar.[10]

Direktörer och generaldirektörer

Se även

Referenser

  1. ^ "Svenska institutet". NE.se. Läst 26 september 2014.
  2. ^ "Richard Hobert vill bli chef för Svenska institutet". DN.se. Läst 26 september 2014.
  3. ^ [a b c d e] "SI tar krafttag för att skydda det fria ordet på @sweden", si.se, 15 maj 2017. Åtkomst den 1 maj 2017.
  4. ^ "Curators of Sweden - About", curatorsofsweden.com. Åtkomst den 1 maj 2017.
  5. ^ [a b c d e f g h i] "Blockering på myndighet, Nya Wermlands-Tidningen, 17 maj 2017. Åtkomst den 3 augusti 2017.
  6. ^ [a b c] Andreas Rågsjö Thorell. "Sverigekontot blockerade tusentals följare – nu pudlar SI", Resumé, 16 maj 2017. Åtkomst den 3 augusti 2017.
  7. ^ [a b c d] "En ny 'deal' för Israel/Palestina, att fixa buffé för hela gänget och @sweden" (vid 33m50s), Epstein & Nordegren, Sveriges Radio, 22 maj 2017. Åtkomst den 23 maj 2017.
  8. ^ [a b] "SI avblockerar konton på @sweden ", si.se, 16 maj 2017. Åtkomst den 1 maj 2017.
  9. ^ [a b c] "Beviset: Generaldirektören beslutade att radera myndighetens åsiktsregister", nyheteridag.se, 18 maj 2017.
  10. ^ [a b] "Extern rättslig utvärdering om blockerade Twitterkonton klar", si.se, 28 juni 2017. Åtkomst den 2 augusti 2017.
  11. ^ Mårten Schultz, Daniel Westman. "@sweden-kontot och blockering Arkiverad 28 juni 2017 hämtat från the Wayback Machine.", si.se. 27 juni 2017. Åtkomst den 2 augusti 2017.

Externa länkar