The Elders

Från Wikipedia
The Elders
Bildad18 juli 2007
PlatsLondon
Webbplatstheelders.org

The Elders är en internationell icke-statlig organisation som leds av ett antal pensionerade politiker och människorättsaktivister, med syftet att hantera internationella utmaningar som fattigdom, AIDS och global uppvärmning. Den fristående gruppen bildades formellt av Nelson Mandela i juli 2007 i Johannesburg.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Initiativet till gruppen kom från entreprenören Richard Branson och musikern och människorättsaktivisten Peter Gabriel, och idén presenterades för Nelson Mandela som bestämde sig för att stödja den.[1] Tanken var att så som många kulturer vänder sig till äldre för råd, kunde det också fungera på ett globalt plan. En liten grupp av framstående globala ledare skulle med hjälp av sina erfarenheter och inflytande kunna bidra till fredsbyggande och hantering av de många problem som världen står inför. [1][2] Tillsammans med Graça Machel och Desmond Tutu samlade därmed Nelson Mandela ihop en grupp av äldre och lanserade den samma dag som han fyllde 89 år den 18 juli 2007.[1][2]

Gruppens uppgifter kan sammanfattas med att de ska vara en självständig röst som är oberoende nationers, staters eller myndigheters intressen, och istället ska de arbeta för mänskliga rättigheter och mänsklighetens intressen. I alla konflikter måste alla få komma till tals, oavsett hur kontroversiellt det är, och det speglar också gruppens syfte att våga kritisera och lyfta obekväma sanningar och tabun. Men The Elders ska inte heller föreställa allvetande utan framhåller vikten av att varje individ kan göra skillnad och skapa en positiv förändring.[1]

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

För att bli medlem av The Elders krävs först och främst att personen inte längre har något officiellt ämbete, och därmed inte riskerar gruppens oberoende. Medlemmarna bör också vara internationellt erkända ledare som visat på ett inkluderande och progressivt ledarskap. Detta innebär att bland medlemmarna finns fredsmäklare, sociala revolutionärer och kvinnliga pionjärer.

Nuvarande medlemmar är:

Hedersmedlem[redigera | redigera wikitext]

Tidigare medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Arbete[redigera | redigera wikitext]

The Elders arbetar främst på två sätt: dels genom att stötta existerande rörelser genom det inflytande de har och dels genom att på egen hand lyfta fram orättvisor och bortglömda frågor.[1] De har tidigare engagerat sig för avskaffande av kärnvapen[2] och barnäktenskap, och tagit del i fredsarbetet i bland annat Elfenbenskusten, Sri Lanka och Cypern.[3] För närvarande arbetar de till exempel för att skapa ett starkare och mer demokratiskt FN, med ledarskap mot klimatförändringar och för hållbarhet, för fred i Israel–Palestina-konflikten, samt för ett öppnare Iran.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] About The Elders Arkiverad 28 mars 2013 hämtat från the Wayback Machine. TheElders.org Läst 28 oktober 2015.
  2. ^ [a b c] Rylander, Sten. Nelson Mandela - tolerans och ledarskap. Lund: Historiska Media, 2012. S. 220.
  3. ^ Our Work Arkiverad 17 november 2015 hämtat från the Wayback Machine. TheElder.org, läst 28 oktober 2015.