Staffan Ling

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Staffan Ling
Staffan Ling i Kungsträdgården 2011
Staffan Ling i Kungsträdgården 2011
Född Maths Staffan Ling
8 november 1944 (72 år)
Sverige Östersund
Betydande roller
Sig själv i Julstrul med Staffan och Bengt Hedlund i Sällskapsresan 2 - Snowroller
IMDb SFDb

Maths Staffan Ling, född 8 november 1944 i Östersund i Jämtlands län,[1] är en svensk skådespelare och programledare i TV, bosatt i Umeå.

Ling flyttade till Umeå, studerade vid Umeå universitet, och var en av grundarna av Umeå Studentteater 1964. Han var producent vid Sveriges Radio och Sveriges Television i Umeå under åren 1971–1987.

Han har bland annat varit programledare för frågesporten Femettan i SVT, och satir- och humorprogrammet Parlamentet i TV4. Tillsammans med Bengt Andersson medverkade han i barnprogrammet Sant och sånt (från 1977). Duon "Staffan och Bengt" blev till ett begrepp och återkom i Jullovsmorgon Julkul med Staffan & Bengt och 1984 och 1988 års julkalendrar; Julstrul med Staffan och Bengt respektive Liv i luckan med julkalendern - den sistnämnda en uppföljare till Skrivklådan där Staffan och Bengt tillsammans med bland andra Sissela Kyle och Bert-Åke Varg dramatiserade historier som skrivits av barn.

Staffan och Bengt spelade även den norrländska snösparkförsäljareduon Brännström/Hedlund i filmen Sällskapsresan 2 – Snowroller, där de gjorde begreppet "vargtass" bekant för en större publik. Staffan Ling har även varit programledare för TV4:s program Ring Ling (tillsammans med Rebecca de Ruvo), Stadskampen och Parlamentet. Staffan Ling deltog även som spårhund i TV4:s underhållningsprogram På rymmen 1998.

Ling arbetar som konsult för Balticgruppen, och sitter för deras räkning bland annat i styrelsen för Filmpool Nord.[2]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1970, (CD-ROM version 1.04) Sveriges Släktforskarförbund 2003
  2. ^ Filmpool Nords styrelse Hämtad 21 maj 2011

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]