Staffan Ling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Staffan Ling
Staffan Ling i Kungsträdgården 2011
Staffan Ling i Kungsträdgården 2011
FöddMaths Staffan Ling
8 november 1944 (73 år)
Sverige Östersund
Aktiva år1971-
Betydande roller
Sig själv i Julstrul med Staffan & Bengt, Hedlund i Sällskapsresan 2 – Snowroller
IMDb SFDb

Maths Staffan Ling, född 8 november 1944 i Östersund i Jämtlands län,[1] är en svensk skådespelare och programledare i TV.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ling studerade vid Umeå universitet, och var en av grundarna av Umeå Studentteater 1964. Han var producent vid Sveriges Radio och Sveriges Television i Umeå under åren 1971–1987.

Han har bland annat varit programledare för frågesporten Femettan i SVT och satir- och humorprogrammet Parlamentet i TV4. Tillsammans med Bengt Andersson medverkade han i barnprogrammet Sant och sånt (från 1977). Duon blev till ett begrepp och återkom i jullovsmorgonprogrammet Julkul med Staffan & Bengt och 1984 och 1988 års julkalendrar; Julstrul med Staffan & Bengt respektive Liv i luckan med julkalendern - den sistnämnda en uppföljare till Skrivklådan där Ling och Andersson tillsammans med bland andra Sissela Kyle och Bert-Åke Varg dramatiserade historier som skrivits av barn.

Ling och Andersson spelade även den norrländska snösparkförsäljarduon Brännström/Hedlund i filmen Sällskapsresan 2 – Snowroller, där de gjorde begreppet vargtass bekant för en större publik. Ling har även varit programledare för TV4:s program Ring Ling (tillsammans med Rebecca de Ruvo), Kockduellen, Sant eller sanslöst, Stadskampen och Parlamentet. Ling deltog även som spårhund i TV4:s underhållningsprogram På rymmen 1998.

Ling arbetar som konsult för Balticgruppen och sitter för dess räkning bland annat i styrelsen för Filmpool Nord.[2]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1970, (CD-ROM version 1.04) Sveriges Släktforskarförbund 2003
  2. ^ Filmpool Nords styrelse Hämtad 21 maj 2011

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]