Användare:VinglandeAnanasen08

Från Wikipedia
sv Den här användaren har svenska som modersmål.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.
no-1 Denne brukeren kan litt norsk.

Tjena! Jag är en kille i tonåren som började med att redigera Wikipedia under oktober 2023, och det är något jag fortsatt med att göra lite då och då. Jag är född och uppvuxen i västra Småland och hela min fars sida av släkten kommer därifrån. Sedan 2023 bor jag i Malmö, men är fortfarande smålänning i själ och hjärta.

Höstterminen 2024 börjar jag gymnasiet (Malmö Latinskola om jag får tillräckligt högt meritvärde) och då kommer det vara det samhällsvetenskapliga programmet som gäller. Då hoppas jag få bra betyg och möjligtvis bli statsvetare, journalist, historiker eller dylikt i framtiden.

Intressen[redigera | redigera wikitext]

Sedan ett antal år tillbaka har jag gjort en hobby av att memorera saker. Bland mina främsta prestationer befinner sig mig förmåga att återge de 200 första decimalerna i Pi, alla ämnen i det periodiska systemet sorterat efter atomnummer, bokstäverna i det grekiska alfabetet samt alla USA:s presidenter i ordning. Inom geografidepartementet har jag också memorerat en del. I mitt minne ingår bland annat alla världens länder, deras form och vart de befinner sig, samt huvudstäder och flaggor för respektive land. När jag hade lärt mig detta gick jag över till att lära mig övrig geografi, bland annat stora och betydelsefulla städer, floder, berg och hav. Dessa länkar visar hur många städer jag kunde återkalla från minnet i Europa respektive hela världen, från hemsidan Cityquiz.io.

Mina största intressen är historia och geografi. Framför allt tycker jag att obskyra och isolerade geografiska områden är de mest fascinerande, som Svalbard, Jan Mayen eller Kerguelenöarna. De flesta av mina redigeringar kommer därför röra sådant som rör detta. Det kan också hända att jag snubblar på artiklar med uppenbara grammatiska fel och rättar dem spontant.

Politisk tillhörighet[redigera | redigera wikitext]

Naturligtvis försöker jag (som förhoppningsvis de flesta av Wikipedias användare) vara så opartisk och objektiv som det bara går när det gäller mitt redigerande här på sidan. Tyvärr går det inte att undkomma det faktum att vi alla är partiska till viss grad och det hade varit oärligt av mig att inte medge det. Därför förklarar jag härmed några av mina politiska åsikter så att ni kan ha det i åtanke. Lyckligtvis tror jag inte att mina politiska sympatier spelar så stor roll i geografiska sammanhang, men kanske desto mer när det gäller historiebruk och revisionism.

I det politiska spektrumet befinner jag mig relativt långt åt vänster och bland de svenska riksdagspartierna förfaller jag mig närmast Vänsterpartiet. Jag är också republikan och anser att kungahusen runt om i världen borde avskaffas och ersättas med olika demokratiska institutioner. Siffrorna här kommer ifrån SVT:s Valkompass inför riksdagsvalet 2022 och ger kanske en ytterligare fingervisning.

Min mest omfattande artikelutökning har varit på artikeln Svalbard.
Vänsterpartiet (V) 86%
Miljöpartiet (MP) 82%
Socialdemokraterna (S) 54%
Centerpartiet (C) 48%
Liberalerna (L) 36%
Sverigedemokraterna (SD) 29%
Kristdemokraterna (KD) 19%
Moderaterna (M) 15%

Åsikter om Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Enligt mig har svenskspråkiga Wikipedia en alldeles för stor besatthet av att ständigt skapa nya och mycket korta artiklar. Lsjbot har sedan länge lagt av och svenskspråkiga Wikipedias storhetstid gällande artikelmängd är över. Nu borde gemenskapen istället fokusera på kvalitet framför kvantitet genom att främst utöka och upprusta redan befintliga artiklar snarare än att skapa stora mängder substubbar. Flera av de mest väsentliga sidorna på Wikipedia är totala katastrofartiklar (t.ex antikens Grekland, mellankrigstiden, natur).

Jan Mayen är den enda artikel jag fått till utvald status.

Jag stör mig även på mängden föräldralösa artiklar som skapas (sidor som inget länkar till). Dessa är näst intill värdelösa då man inte kan hitta dem annat än genom googling eller slumpartikel. Allt arbete som lagts ner på annars en välskriven artikel blir då förgäves.

Med det sagt tycker jag för det mesta att Wikipedia är ett fantastiskt experiment som ändå lyckats på något vänster. Dessa klagomål är endast småsaker.

Annat strunt[redigera | redigera wikitext]

Spetsbergsvallmo är förmodligen den bästa artikel jag skapat.
Jag har aldrig varit längre
norrut än NorgeHamar, Norge
söderut än FrankrikeParis, Frankrike
västerut än StorbritannienLondon, Storbritannien
österut än SverigeFårö, Sverige
Bor i
Varit sammanlagt en eller flera veckor i
Varit sammanlagt 1-6 dygn i
Norpade denna från EPIC som stulit den från Stigfinnare som stulit den från Grillo som snodde den från Karpeth som snodde den från Jorva som i sin tur tog den från Eriki som stal den från Brallan som tog den från Njaelkies Lea som stal den från StuffOfInterest som också tog den nånstans...

Arbete på Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Skapade artiklar[redigera | redigera wikitext]

Huvudförfattade artiklar[redigera | redigera wikitext]