S/S Vega

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vega (fartyg))
Hoppa till: navigering, sök
Flag of Sweden.svg S/S Vega
Målning över fartyget Vega av Jacob Hägg.
Målning över fartyget Vega av Jacob Hägg.
Allmänt
Typ ångfartyg
Ägare Ferguson
Registreringshamn Dundee, Skottland, Storbritannien
Historik
Sjösatt 1872
Öde sjönk 1903 i Melvillebukten, Grönland

S/S Vega var en tremastad bark med en 70 hästkrafters ångmaskin som hjälpmaskin, byggd i Bremerhaven 1872.

Vegas mottagande i Stockholm den 24 april 1880
Vegamonumentet formgivet av Ivar Johnson vid Stockholms gamla observatorium.

S/S Vega var det fartyg som användes vid Adolf Erik Nordenskiölds forskningsresa 1878-1880 genom Nordostpassagen från Atlanten längs Sibiriens norra kust till Berings hav, en expedition som är känd under namnet Vegaexpeditionen. Befälhavare på Vega under denna expedition var sjöofficeren löjtnant Louis Palander. Vega såldes efter expeditionen till det skotska rederiet Ferguson och förliste 1903 i Melvillebukten på nordvästra Grönland.

Till minne av Vegaexpeditionen instiftades 1880 Vegamedaljen som av Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi utdelas till dem som "på ett utmärkt sätt främjat den geografiska forskningen". Flera framstående forskningsresande har fått den, inklusive Amundsen, Henry Stanley, Nansen, Shackleton med flera.

Kvar av Vega finns idag en roddbåt, som Nordenskiöld själv tog hand om och använde i skärgården under många år. Den finns i Sjöhistoriska museets samlingar i Båthall 2Galärvarvet i Stockholm. Samlingarna visas för allmänheten av Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Nordenskiöld, Adolf Erik (1880-1881). Vegas färd kring Asien och Europa: jemte en historisk återblick på föregående resor längs gamla verldens nordkust. Stockholm: Beijers. Libris 45358 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]