Volvo B9S

Från Wikipedia
Volvo B9S
Volvo B9SALE (8500) årsmodell 2008 i Umeå
Volvo B9SALE (8500) årsmodell 2008 i Umeå
Grundinformation
MärkeVolvo
Tillverkning2002-2011
Konstruktion
Klassstadsbuss
regionbuss
KarosseriPå den svenska marknaden:
Volvo 7500 (helt lågt golv)
Volvo 8500 (lågentré)
Drivlina
MotorPå den svenska marknaden:
9-liters stående 6-cylindrig radmotor, monterad mellan de främre axlarna på den vänstra sidan
DrivningMitthjulsdrift
Dimensioner
Längd18-24 meter
Bredd2,55 meter
Kronologi
FöregångareVolvo B7L
Volvo B10M

Volvo B9S är ett busschassi av Volvo som tillverkades mellan 2002 och 2011.

Utförande

B9S är ett ledbusschassi med lågentré (B9SALE) eller helt lågt golv (B9SALF) och har motorn stående på vänster sida mellan fram- och mittaxeln med drivning på sistnämnda. De främsta anledningarna till att motorn står upp är att man inte ska behöva modifiera den lastbilsmotor från Volvo FM9 som den baseras på samt att den ska ta mindre plats åt sidan och därmed göra mittgången bredare än om motorn hade varit liggande. Kylsystemet sitter längst fram på taket.

Detta chassi får i allmänhet säkrare vägegenskaper än ett traditionellt låggolvsledbusschassi med motorn längst bak, även utan elektroniska antispinn och antisladd-system. Dels för att drivningen hamnar framför delningen på bussen, vilket gör att den inte "viker sig" lika lätt vid till exempel halka. Även tyngden är placerad mellan de främre axlarna vilket ökar stabiliteten en del.

Nackdelarna torde vara att bullernivån blir högre i den främre delen av bussen och att områdena runt mittgången är något trängre än på vanliga låggolvsledbussar och att det finns något mindre plats för säten och rullstolar/barnvagnar i bussens främre del. I och med motorns sidplacering blir även viktfördelningen mellan de drivande hjulen ojämn vilket gör att slitaget blir ojämnt mellan dem och på bakaxeln. Det gör även att det högra mitthjulet (det drivhjulet med minst tyngd) lättare tappar fästet så att bussen börjar spinna vid halka, det kan dock avhjälpas med en så kallad differentialspärr.

Historia

Volvo B9S togs ursprungligen fram för att Volvo ville ha en lågentréledbuss med i allmänhet säkrare vägegenskaper än till exempel dess huvudkonkurrent Scania OmniLink. Volvo B9S skulle komplettera det redan existerande Volvo B12MA med en lågentrévariant och även ersätta Volvo B10MA. Senare tog man även fram en dubbel ledbuss med helt lågt golv vilket då inte fanns i så stor omfattning samt en vanlig låggolvsledbuss. Tanken med detta var att snabbt komma in i den för Volvo nya lågentréledbussbranschen i framförallt Nordiska länder med sitt vinterväglag och även komplettera utbudet av dubbla ledbussar med en låggolvsvariant och även ersätta busschassit Volvo B7L med det nya låggolvsledbusschassit med detta koncept. Det blev dock inte som man tänkt sig riktigt då B9S blev dyr i framförallt service och underhåll. Modellen sålde dock under de första åren ganska bra. i Sverige, speciellt i Stockholms län, var det en av de vanligare bussmodellerna i mitten av 2000-talets första decennium och i slutet på det decenniet samt en bit in på det följande decenniet så var den även mycket vanlig i Göteborgs stad. På slutet började dock andra ledbussmodeller med dubbla leder eller lågentré att komma ikapp försäljningsmässigt, framförallt internationellt, mycket för att de blev billigare med en annan nyutvecklad teknik. Under 2011 lade Volvo ner sitt mittmotorkoncept på grund av dålig lönsamhet. B9S slutade därmed att tillverkas och fick aldrig någon direkt efterföljare.

Användning

Utanför Sverige har intresset för denna typ av chassi svagt, men man har ändå kunnat finna ett antal bussar i bland annat Brasilien. I Stockholms län har busstypen varit mycket vanlig. Utanför Stockholms län har dock intresset varit ganska svagt för Volvo B9S även i Sverige, dock rullar det ett antal i Göteborg, både som vanliga ledbussar och som dubbla ledbussar. Även på Östergötlands landsbygd samt i Umeå tätortstrafik har det funnits ett antal B9S.

Varianter

B9S fanns tillgänglig som vanlig ledbuss (18,75 meter) eller som dubbelledbuss (24 meter), den gick antingen att få med lågentré (Volvo B9SALE) eller med helt lågt golv (Volvo B9SALF). I Sverige byggdes karosserna till chassin i aluminium och tillverkades av Säffle Karosserifabrik i Säffle. Motorn är en dieseldriven 9-literssexa med en stor del av utrustningen, bland annat kylaren monterad på taket bakom vindrutan. Endast diesel och på senare tid biodieseldrift fanns tillgängligt till Volvo B9S som även var ganska dyr i inköp och service, vilket gjort att den i framförallt Stockholmsområdet tappat i försäljning till förmån för bland annat etanoldrivna Scania Omni-serien och biogasdrivna MAN Lion's City som också kan fås som låggolvs- och lågentréledbussar, dock med motorn bak.

Globalt sett har billigare dubbelledschassin från andra tillverkare med motorer som tar mindre plats i mittgången, typ elmotorer eller en kombination av el-/förbränningsmotorer, helt konkurrerat ut B9S.

Galleri