Wienerkorv

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Varmkorv.
Wienerkorv.

Wienerkorv (av tyska Wiener Würstchen) är en smal korv. Wienerkorv heter på tyska Wiener Würstchen, men de kallas i Wien och på vissa andra platser i Österrike för Frankfurter. Ej att förväxla med Wiener Wurst som i Österrike är en påläggskorv liknande medvurst eller salami.

Receptet för wienerkorven togs fram 1805 av slaktaren Johann Georg Lahner (1772-1845) från Gasseldorf i Franken. Lahner genomgick slaktarutbildning i Frankfurt och flyttade sedan till Wien. I Wien utvecklade han korvreceptet, huvudsakligen bestående av grisfläsk, och namngav korven efter sin lärostad till Frankfurter. Frankfurtern spreds över världen, men kallas allmänt för Wiener würstchen. Korven populariserades i Sverige i modern tid av prinsessan Sibylla,[källa behövs] som härstammade från Tyskland. Därav leder också varumärket Sibylla sitt ursprung.

Fram till årsskiftet 2002/2003 var tretton charkprodukter namnskyddade i Sverige, däribland wienerkorv och prinskorv. Båda dessa korvar skulle då innehålla minst 40% kött och max 23% fett.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Olsson, sid 2

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]