Potatismos

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Potatismos på tallrik

Potatismos, mos eller potatispuré är en maträtt bestående av kokt och mosad potatis som blandas med smör och mjölk eller grädde. Det är fördelaktigt att använda "mjöliga" potatissorter, medan färskpotatis ska undvikas.[1] Vanligen kryddas potatismoset med salt, vitpeppar och mald eller riven muskotnöt[källa behövs]. Potatismos kan serveras tillsammans med exempelvis korv, köttbullar eller fiskpinnar och är en av ingredienserna i maträtten lapskojs. I Sverige är det även en huvuddel av gatukökens mål mosbricka och ett viktigt tillbehör till plankstek.

För att tillaga potatismos kan man antingen använda en potatisstöt, en purépress eller en elvisp. Använder man mixer eller matberedare kan den höga hastigheten göra att stärkelse utvecklas och moset blir klistrigt[2].

Maträtten säljs även som halvfabrikat, vardagligt kallat pulvermos, i form av pulver som ska röras ut med vatten och/eller mjölk. Engelsmännen åt pulvermos i ökenkriget under 1940-talet. Och efter att den svenska armén haft problem med potatisförsörjningen började Herbert Felix, som drev en gurkindustri, tillverka pulvermos i en fabrik i England under 1950-talet. Till en början uppfattades företagets pulvermos som nästan oätligt av militärer och det dröjde till 1960-talet innan det ansågs helt ätbart.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rutiga kokboken. Ica Bokförlag. 1994. sid. 117 
  2. ^ Kokkonsten av Anne Willan, 2000, ISBN 91-34-51079-6
  3. ^ Han hade låda på magen...”. Minnenas Journal. 17 mars 2014. http://www.minnenasjournal.nu/tack-for-gubben-som-hade-lada-pa-magen/. Läst 10 januari 2017.