Potatismos

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Potatismos på tallrik

Potatismos, mos eller potatispuré är en maträtt bestående av kokt och mosad potatis som blandas med smör och mjölk eller grädde. Det är fördelaktigt att använda "mjöliga" potatissorter, medan färskpotatis ska undvikas.[1] Vanligen kryddas potatismoset med salt, vitpeppar och mald eller riven muskotnöt. Potatismos kan serveras tillsammans med exempelvis korv, köttbullar eller fiskpinnar och är en av ingredienserna i lapskojs. I Sverige är det ett viktigt tillbehör till plankstek.

För att tillaga potatismos kan man antingen använda en potatisstöt, en purépress eller en elvisp. Använder man mixer eller matberedare kan den höga hastigheten göra att stärkelse utvecklas och moset blir klistrigt[2].

Maträtten säljs även som halvfabrikat, vardagligt kallat pulvermos, i form av pulver som ska röras ut med vatten och/eller mjölk.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Utöver kryddor kan man koka potatisen i buljong för att få en extra smak.

Man kan blanda ner olika tillsatser i moset, såsom parmesanost, hackad persilja eller rödlök med mera för att påverka konsistens, färg och/eller smak.

En eller två äggulor att "smöra" upp moset med, är ett gammalt och etablerat sätt att bredda näringsinnehållet i potatismos-portionen.

Ett annat alternativ är att använda crème fraîche istället för mjölk och smör.

Ytterligare en variant är att blanda i en tredjedel kokt blomkål (relativt mängden potatis). Krydda med lite libbsticka i kokvattnet.

Se även[redigera | redigera wikitext]


Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rutiga kokboken. Ica Bokförlag. 1994. sid. 117 
  2. ^ Kokkonsten av Anne Willan, 2000, ISBN 91-34-51079-6