Sibylla (snabbmatskedja)

Från Wikipedia
Sibylla
Svensk snabbmatskedja Redigera Wikidata
Företag, restaurangkedja Redigera Wikidata
Tillkomst1907 Redigera Wikidata
LandSverige Redigera Wikidata
Officiell webbplatswww.sibylla.se Redigera Wikidata
En Sibyllarestaurang i Jönköping.

Sibylla är en svensk snabbmatskedja som drivs av Nordic Fast Food AB (NFF). Nordic Fast Food ägs gemensamt av franchisetagarna och varumärkesägaren Atria Concept, ett dotterbolag till livsmedelsföretaget Atria Sweden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sibyllas ursprung ligger i 1930-talets lågkonjunkturkorvtillverkaren Daniel Lithell, son till korvtillverkaren Lithells grundare Oscar Lithell, sökte nya vägar att sälja korv på. Han kom fram till att korvförsäljare med små vagnar skulle kunna öka försäljningen. Namnet på korven, Sibylla, utsågs i en tävling och stammade från den då populäre arvprinsen Gustaf Adolfs fru, Sibylla. Under 1950-talet lanserades hamburgaren i Sibyllas gatukök, och gick till en början under namnet burgare.[1]

År 1997 bildades Sibylla-Förbundet, vilket 300 gatukök anslöt sig till. Under senare år har moderbolaget velat göra om Sibylla och höja standarden. Målet är att komma närmare andra snabbmatskedjors standard, samtidigt som en av företagets målgrupper, "motorburen ungdom" bibehålls. För att modernisera verksamheten så används färgerna grönt för att symbolisera hälsa, och rött för att symbolisera den klassiska Sibyllakänslan.

Sedan maj 2007 finns Sibyllas korv även i livsmedelsbutiker. Förutom de traditionella gatuköken Sibylla Kök även konceptet Sibylla Shop in Shop i servicebutiker runt om i landet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]