Wikipedia:Veckans tävling/Parispromenaden III – Bördiga halvmånen II

Från Wikipedia

Priser:

  • Segrarpris:
  • Andrapris:
  • Tredjepris:
  • Övriga tävlande med minst 100 poäng:
  • Alla deltagare: En halvmånebördig…

Tävlingen har slutat!
Tävlingslogg

Måndag: Måndagen var inte gammal när Chandra Varena anlände på kurdiskt vis. Därefter hittade även Aciram, Kaljami, Nalle&Lisa, Nordelch och Zquid till vår halvmåne – varmt välkomna, allihopa!

När måndagen var slut hade vi Kaljami i en tidig ledning, efter en dag som avrundades med en orden. Nordelch tittade närmare på boken, samtidigt som Nalle&Lisa hittade vägen med hjälp av en fyr. Aciram lärde sig mer om ofria seder, medan Zquid bland annat var i kalifens stad.

En rivstart på veckan, må jag säga. Trevligt!


Tisdag: Under tisdagen var fyra fräscha filurer i farten, och strax bakom täten kämpades det hårt om positionerna.

Nalle&Lisa låg fyra och smuttade på det lokala vinet, medan Nordelch under tiden hittat lite traditionell medicin. Zquid stod för dagens insats och låg nu tvåa, efter en bildrik dag som avslutades i olivlunden. Ingen kom dock i närheten av Kaljami, som även denna dag skaffade sig en orden.


Onsdag: Även den tredje tävlingsdagen bjöd på bidrag från en flitigt fyrhövdad skara. Tre rosettgränser passerades under dagen.

Nordelch letade upp bergsblommor och avancerade samtidigt förbi Zquid. Chandra Varena lyckades med nöd och näppe hålla sig före, via ytterligare historiska insatser. Nalle&Lisa höll dock än högre fart och körde om båda två, via inspiration från museet. Ingen kom dock särskilt mycket närmare Kaljami, som återigen fyllde på samlingen av ordnar.


Torsdag: Torsdagen såg tre tävlande i terrängen. Och kampen om medaljpositionerna gick vidare…

Chandra Varena fortsatte sin historiska resa men förlorade tredjeplatsen. Under dagen skaffade sig Nalle&Lisa många poäng vid pingisbordet. Nordelch var dock snabb som en ödla och körde kvickt om båda medtävlarna. I övrigt var det en lugn dag längs med flodstränderna i den bördiga halvmånen.


Fredag: Under fredagen var fem tävlande i farten, och ytterligare en rosettgräns passerades. Ännu en dag med strid på kniven om medaljrosetterna…

Zquid begav sig till Nilens land. Nordelch stod och lapade sol hela dagen lång, vilket konkurrenterna utnyttjade. Nalle&Lisa hittade rätt väg via en fyr, medan Chandra Varena fick tips från premiärministern som nådde ända till andra plats.

Kaljami höll dock stånd mot förföljarna, och där var passet i ordning.


Lördag: Lördagen bjöd på bidrag från en kvartett. Detta inkluderade sent startande Ulkl – varmt välkommen! Ytterligare en rosettgräns passerades, Kampen om medaljrosetterna hårdnade om möjligt än mer…

Ulkl avslutade sin premiärdag i Centrala distriktet. Nalle&Lisa stärkte kontrollen över sin bronsrosett, genom en dags idogt stenhuggeri. Trodde Nalle&Lisa. Aciram ville nämligen annorlunda, inhöstade poäng till höger och vänster och avslutade dagen i Venustemplet. Chandra Varena försvarade dock sin egen silverrosett genom stöd från en revolutionär. Vår ledare Kaljami ägnade samtidigt denna lördag åt välförtjänt vila…

Nu är det endast upploppet kvar. Med minst sex tävlande som kämpar om de ädla rosettvalörerna, är det mer ovisst än på länge. Heja!


Söndag: Sista tävlingsdagen hade vi ett halvdussin engagerade kombattanter där ute. Stora saker uträttades.

Ulkl slutade vid Gennesarets strand och tog det lugnt. Övriga tävlande var inblandade i en frenetisk strid om positionerna, där Zquid hittade mycket att putsa till och till slut hamnade i Kurdistan. Nordelch pilade på, på snabba små fötter, men Nalle&Lisa höll undan och tog sin tillflykt till fyren.

Chandra Varena nådde fram till republiken, en dag när Kaljami tog det mer än lugnt men ändå lyckades bevara andraplatsen. Andraplatsen? Ja, på slutspurten lyckades en energisk Aciram ta sig förbi och in i mål som slutlig etta. Under söndagen passerades hela 27 etappstopp, innan målet nåddes i Syrien – grattis till segern!

Nu kommer snart era rosetter och deltagarpriser (denna gång tempel). Håll tillgodo! Så syns vi i kommande tävlingsetapper.

De tävlande har gått i mål!

Parispromenaden III – Bördiga halvmånen II[redigera | redigera wikitext]

I den här tävlingen handlar Bördiga halvmånen i första hand om Irak, Syrien, Libanon, Jordanien, Israel, Israel och Palestina (kartan till vänster). Dessutom går det bra att skriva om Cypern och Egypten (medräknade på kartan till höger). I den här tävlingen handlar Bördiga halvmånen i första hand om Irak, Syrien, Libanon, Jordanien, Israel, Israel och Palestina (kartan till vänster). Dessutom går det bra att skriva om Cypern och Egypten (medräknade på kartan till höger).
I den här tävlingen handlar Bördiga halvmånen i första hand om Irak, Syrien, Libanon, Jordanien, Israel, Israel och Palestina (kartan till vänster). Dessutom går det bra att skriva om Cypern och Egypten (medräknade på kartan till höger).

… har det halvmånebördiga som ämne. Den här veckan ska vi lära oss mer om ett antal länder i ett gränsland mellan tre kontinenter, längs med ett halvdussin floder och mellan tre hav. Det innebär Irak, Syrien, Libanon, Jordanien, Israel, Palestina, Cypern och Egypten.

Det här är tredje etappen i en tio månader lång odyssé. Den tar oss från det balkanska ända till landet för 2024 års olympiska sommarspel. Den olympiska elden kommer att föras från region till region och till slut nå fram till Paris, lagom i tid för tävlingsstart.

De olika tävlingsetapperna är i grund och botten geografiskt avgränsade. Denna gång ägnar vi oss den bördiga halvmånen. Därefter fortsätter stafetten vecka 1 till den angränsande… Arabiska halvön. Du kan boka in första hela kalenderveckan (den vecka som börjar med första måndagen i månaden) ända fram till juli.

Välkommen på vår resa!

Relaterade tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Tid: Vecka 45, 2023 (4 december kl 00:00 – 10 december kl 23:59)
  • Tävlingsledare: Paracel63
  • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng. Tävlingsledaren justerar eller assisterar vid behov.
  • Priser: Vinnaren föräras den olympiska guldrosetten. Tvåan får motta den olympiska silverrosetten. Trean belönas med den olympiska bronsrosetten. Övriga som når minst 100 poäng får den lila rosetten. Deltagarpris med halvmånebördig anknytning utdelas till alla som är med i tävlingen.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. Borttagning av onödig kod (exempelvis i botskapad artikel) kan göras i en separat redigering, så inkräktar det inte på artikelutökningen.
  • OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag.
  • 3 p i bonus för första bilden[a] i en tidigare bildlös artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[b] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.

Stafettpris[redigera | redigera wikitext]

Detta är etapp 3 i en tävling som avslutas i juli 2024 och har ett särskilt stafettpris. Det kommer att gå till den som deltar i alla deltävlingarna. Utdelning sker i samband med olympiska sommarspelen 2024.

Halvmånebördiga deltagarpriser (v49 2023)[redigera | redigera wikitext]

Denna gång är deltagarpriserna gamla byggnader. De listas efter ålder.

Plats för artikelförslag som alla wikipedianer kan lägga in. Begränsat till tio per tipsare.

  1. Paracel63: Bygg ut och källbelägg Josefs stam
  2. Paracel63: Skapa Amman Rotana (en)
  3. Paracel63: Bygg ut och källbelägg Mazel tov
  1. Zquid: Artikeln om Sveriges ambassad i Bagdad kan uppdateras
  2. Zquid: Artikeln om Jesus behöver fler källor och andra förbättringar (se mallar)
  3. Zquid: Artikeln om Jungfru Maria kan hemskt gärna utökas + få fler källor
  4. Zquid: Artikeln om Cypriotiska museet kan utökas + få några första källor
  5. Zquid: Artikeln om Nilkrokodil kan utökas + få fler källor
  6. Zquid: Artikeln om Nildeltat kan utökas + få några första källor
  7. Zquid: Artikeln om den syriska plantvirologen Safaa Kumari [1], (en) kan skapas
  8. Zquid: Artikeln om Jordbruk i Libanon (en) kan skapas
  9. Zquid: Artikeln om Jaffaapelsin (en) kan skapas
  10. Zquid: Artikeln om den jordanska tyngdlyftaren och medaljören Tharwat Alhajjaj [2], (en) kan skapas

Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

  • Nedanstående rosetter är endast provisoriskt utplacerade; de kan senare bytas ut mot en mer värdefull rosett. Deltagarna listas alfabetiskt.

exempel:

Exempelanvändare, 34 p
  1. Amman Rotana, ny, 2000 byte = 20 p
  2. Bördiga halvmånen, +500 byte = 5 p
  3. Sydvästasien, +600 byte, källa 1 = 6+3 = 9 p

Aciram, 352 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Defense of Women's Rights, ny +1368 byte =14 p
  2. Slaveri i Jordanien, utökning +1146 byte = 11 p
  3. Hapi, bild +65 byte = 3+1 = 4 p
  4. Hapy, bild +116 byte = 3+1 = 4 p
  5. Hike, bild +35 byte = 3+0 = 3 p
  6. Ashera, bild +111 byte = 3+1 = 4 p
  7. General Federation of Iraqi Women, ny +779 byte = 8
  8. Slaveri i Palestina, utökning +1277 byte = 13 p
  9. Slaveri i Syrien, utökning +1276 byte = 13 p
  10. Slaveri i Irak, utökning +1277 byte = 13 p
  11. Slaveri i Libanon, utökning +1395 byte = 14 p
  12. Al-Lats tempel, ny +1505 byte = 15 p
  13. Al-Khazneh , ny +593 byte = 6 p
  14. Artemistemplet i Gerasa, ny +603 byte = 6 p
  15. Cypriotiska kriget, ny +1660 byte = 17 p
  16. Kungliga haremet i Khedivatet Egypten, +3226 byte = 32 p
  17. Venustemplet i Aelia Capitolina, ny +1625 byte = 16 p
  18. Salmanassar IV, källa + 230 byte = 3+2 = 5 p
  19. Ashur-Dan III, källa + 204 byte = 3+2 = 5 p
  20. Ashur-nirari V, källa + 204 byte = 3+2 = 5 p
  21. Egyptens tjugofjärde dynasti, källa + 177 byte = 3+2 = 5 p
  22. Egyptens fjortonde dynasti, källa + 130 byte = 3+1 = 4 p
  23. Egyptens sjunde dynasti, källa + 123 byte = 3+1 = 4 p
  24. Nabonidus, källa + 166 byte = 3+2 = 5 p
  25. Labashi-Marduk , ny + 524 byte = 5 p
  26. Neriglissar , ny +498 byte = 5 p
  27. Amel-Marduk ‎, ny + 498 byte = 5 p
  28. Hakor , ny + 441 byte = 4p
  29. Ziqquraten i Ur ‎, ny + 903 byte = 9 p
  30. Tanutamon ‎, ny + 503 byte = 5 p
  31. Shabaka, ny + 497 byte = 5 p
  32. Neferites I ‎, ny + 557 byte = 6 p
  33. Shebitko, ny + 500 byte = 5 p
  34. Pije ‎ , ny + 488 byte = 5 p
  35. Sheshonk II‎, ny + 509 byte = 5 p
  36. Takelot I ‎‎, ny + 503 byte = 5 p
  37. Osorkon I ‎, ny + 503 byte = 5 p
  38. Intef II, ny + 493 byte = 5 p
  39. Intef III , ny + 495 byte = 5 p
  40. Amenirdis II , ny + 685 byte = 7 p
  41. Egyptens tjugosjunde dynasti, källa + 126 byte = 3+1 = 4 p
  42. Egyptens tredje dynasti, källa + 153 byte = 3+2 = 5 p
  43. Krak des Chevaliers, källa + 155 byte = 3+2 = 5 p
  44. Syrien, +3 929 byte = 39 p

Chandra Varena, 255 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Kurdernas historia, bearbetning +21 614 byte =216 p
  2. Mahmud Barzanji, bearbetning 903 byte +första källa. 9 + 3 =12 p
  3. Mahmud Barzani, skapar omdirigeringssida. 20 byte = 0 p
  4. Mustafa Barzani, lite fix 85 byte = 1 p
  5. Barzani utvidgning 1 617 byte = 16 p
  6. Masrour Barzani källa 196 byte = 2 p
  7. Kurdistans patriotiska union. Lite fix 0 byte = 0 p
  8. Parlamentsvalet i Irak i januari 2005. Lite fix 123 byte = 1 p
  9. Kurdistans demokratiska patriotiska allians lite fix 333 byte = 3p
  10. Jalal Talabani lite fix. 197 byte = 2p
  11. Irakiska republiken 35 byte = 0 p
  12. Abd al-Karim Qasim 14 byte = 0 p
  13. Irakisk-kurdiska kriget (1974-1975) tog bort många byte men jag ger mig inga minuspoäng!
  14. Mahabadrepubliken 156 byte = 2p

Kaljami, 328 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Abdullah II av Jordanien, + 13 587 byte = 140 p
  2. Renässansens högsta orden, ny 1 714 byte = 17 p
  3. Lista över Jordaniens monarker, + 2 809 byte + första källor = 28 + 3 = 31 p
  4. Hussein bin Abdullah, + 1 929 byte = 19 p
  5. Muhammad Tawfiq Pascha, + 3 004 byte = 30 p
  6. Självständighetsorden (Jordanien), + 1 319 byte + första källor = 13 + 3 = 16 p
  7. Dygdernas orden, ny 1 470 byte = 15 p
  8. Rania av Jordanien, + 3 270 byte = 33 p
  9. Al-Hussein orden, + 744‎ byte + första källor = 7 + 3 = 10 p
  10. Egyptiskt medborgarskap, ny 1 707 byte = 17 p

Nalle&Lisa, 219 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Agia Paraskevi (Cypern), ny, 1 451 byte = 15 p
  2. Pafos fyr, ny, 1 668 byte = 17 p
  3. Jordanien i olympiska sommarspelen 2020, ny, 1 317 byte = 13 p
  4. Saleh Al-Sharabaty, ny, 1 859 byte = 19 p
  5. Chateau Musar, + 476 byte, första bild, första källa = 5 + 3 + 3 = 11 p
  6. Abdelrahman Al-Masatfa, ny, 1 940 byte = 19 p
  7. Mleeta museum, ny, 2 713 byte = 27 p
  8. Maha Al-Bargouthi, ny, 2 822 byte = 28 p
  9. Tyros fyr, ny, 1 624 byte = 16 p
  10. Ad Deir, ny, 1 463 byte = 15 p
  11. Air Sinai, +1 389 byte, första bild, första källa = 14 + 3 + 3 = 20 p
  12. Al Ikhwān fyr, ny, 1 891 byte = 19 p

Nordelch, 206 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Phoenicolacerta laevis, +835 byte = 8 p
  2. Polyommatus isauricoides, +807 byte = 8 p
  3. Papaver libanoticum, +652 byte = 7 p
  4. Prunus microcarpa, +840 byte = 8 p
  5. Acanthodactylus orientalis, +542 byte = 5 p
  6. Anacamptis israelitica, +661 byte = 7 p
  7. Quercus libani, +887 byte = 9 p
  8. Cousinia libanotica, ny, 1 768 byte = 18 p
  9. Origanum libanoticum, ny, 1 786 byte = 18 p
  10. Hypericum libanoticum, +677 byte = 7 p
  11. Cyclamen libanoticum, +877 byte = 9 p
  12. Juniperus drupacea, +664 byte = 7 p
  13. Rivetina syriaca, +546 byte = 5 p
  14. Chaerophyllum syriacum, +678 byte = 7 p
  15. Alburnus qalilus, +333 byte = 3 p
  16. Trapelus ruderatus, ny, 2 179 byte = 22 p
  17. Ptyodactylus puiseuxi, + 1 256 byte = 13 p
  18. Acanthodactylus grandis, +531 byte = 5 p
  19. Acanthodactylus tristrami, ny, 2 064 byte = 21 p
  20. Parvilacerta fraasii, + 812 byte = 8 p
  21. Phoenicolacerta kulzeri, +1 340 byte = 13 p

Ulkl, 41 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Mordehai Milgrom, +212 byte, bild = 2 + 3 = 5 p
  2. Modiin, +152 byte, bild = 2 + 3 = 5 p
  3. ‘Ofer, +31 byte, bild = 0 + 3 = 3 p
  4. Gat Rimmon, +38 byte, bild = 0 + 3 = 3 p
  5. Gan Yavne, +50 byte, bild = 0 + 3 = 3 p
  6. ‘En Hod, +52 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  7. Gelil Yam, +99 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  8. Har Addir, +28 byte, bild = 0 + 3 = 3 p
  9. Huladalen, +62 byte, bild = 1 + 3 = 4 p
  10. Giv‘at HaMore, +37 byte, bild = 0 + 3 = 3 p
  11. Ginnosar, +132 byte, bild = 1 + 3 = 4 p

Zquid, 160 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Bagdad, + 60 byte = 1 p
  2. Al-Mansour, + 54 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  3. Bördiga halvmånen, + 245 byte, första bild = 2 + 3 = 5 p
  4. Rif Dimashq, + 82 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  5. Al-Qunaytirah (provins), + 123 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  6. Dar'a, + 81 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  7. As-Sanamayn, + 77 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  8. Dar'a (provins), + 81 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  9. Maqārin, + 45 byte, första bild = 0 + 3 = 3 p
  10. Homs (provins), + 98 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  11. Tartus (provins), + 72 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  12. Latakia (provins), + 60 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  13. Hamah (provins), + 88 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  14. Idlib, + 24 byte, första bild = 0 + 3 = 3 p
  15. Idlib (provins), + 120 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  16. Aleppo (provins), + 77 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  17. Ar-Raqqah (provins), + 66 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  18. Dayr az-Zawr (provins), + 117 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  19. al-Bab, + 155 byte, första bild = 2 + 3 = 5 p
  20. Lista över Libanons presidenter, + 88 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  21. Bikfaïya, + 93 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  22. Caza de Zgharta, + 57 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  23. Caza de Bécharré, + 121 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  24. Caza de Koura, + 69 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  25. Wafdpartiet, + 171 byte, första bild = 2 + 3 = 5 p
  26. Anglo-egyptiska fördraget 1936, + 197 byte, första bild = 2 + 3 = 5 p
  27. Israeliter, + 31 byte (länkfix) = 0 p
  28. Övre Egypten, + 295 byte, första bild = 3 + 3 = 6 p
  29. Mellersta Egypten, + 206 byte, första bild = 2 + 3 = 5 p
  30. Nedre Egypten, + 226 byte, första bild = 2 + 3 = 5 p
  31. Al-Anbar, + 93 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  32. Mall:Iraks provinser, + 0 byte (länkfix) = 0 p
  33. Al-Ramadi, + 146 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  34. Babil, + 125 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  35. Bagdad (provins), + 78 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  36. Basra (provins), + 387 byte, första bild = 4 + 3 = 7 p
  37. Dhi Qar, + 111 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  38. An-Nasiriyya, + 92 byte = 1 p
  39. Diyala, + 219 byte, första bild = 2 + 3 = 5 p
  40. Baquba, + 76 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  41. Erbil (provins), + 73 byte, första bild = 1 + 3 = 4 p
  1. ^ Om artikeln endast innehåller en karta, räknas detta också som en bildlös artikel.
  2. ^ Här räknas referens till faktainsamling från annan Wikipedia-artikel endast som referens, inte som källa.