Wikipedia:Veckans tävling/Pinsamheter II

Från Wikipedia
Veckans tävling
Pinsamheter II
Priser
Vinnare
200 poäng
50 poäng
Övrig god insatsVita rosetten
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag: Matanb och Nalle&Lisa blev de två första deltagarna. Och de kom med två bidrag var - med uppdatering, tillägg av källor och en del andra förbättringar. Vatten och kläder är två av måndagens förbättrade artiklar.
I tipshörnan har jag och Logjohn lagt in blandade tips på artiklar som behöver förbättras. Välkomna, alla tre!
Tisdag: "Wikipedia är inte perfekt, men fantastiskt" heter det ju... och jag får trösta mig med att jag själv kanske också är fantastisk (även om jag inte är perfekt). Jag snickrade ihop denna tävling på kort tid och gjorde då misstaget att lägga till ett felaktigt förtydligande om nyskapade artiklar. Tanken var egentligen att endast existerande artiklar skulle ingå, men nu skrev jag som jag gjorde, och om fler än Per W anser att avsaknaden av en viss artikel är pinsamhet, så godkänner jag även att sådana brister åtgärdas. Nya artiklar är alltså välkomna. (Men tänk gärna på att det finns gott om gamla artiklar att förbättra).
Under tisdagen var fyra deltagare igång. Förutom nytillkomna Per W och Paracel63, så var även måndagens skribenter aktiva. Och bidragen var från blandade ämnesområden. Flera basartiklar har förbättrats, artikeln om Astrid Lindgren har äntligen blivit av med sin gamla källmall, och nu kan vi läsa om kabelskåp.
I tipshörnan kom det fler tips, denna gång från KnightofFaerië.
Onsdag: Fler bidrag, denna dag var avskiljande objekt och en kemist två av dem. Jag noterar att ni letar fram basartiklar och artiklar om "vardagliga saker" som behöver förbättras, vilket är trevligt. Kolla gärna också att ni får rätt antal poäng - basartiklar, mycket lästa artiklar och artiklar från tipslistan ger bonus. Dessutom är antal grundpoäng lite annorlunda i dennatävling jämfört med de tävlingar jag oftast arrangerar: Här fär man 1 poäng för varje påbörjat 100-tal byte (dvs 1-100, 201-200 osv).
Ingen ny tävlingsdeltagare under dagen, men Allexim gav oss ett antal tips att välja på.
Torsdag: Nalle&Lisa tog sig an fler basartiklar, och hittade en professor förknippad med en katt, samt förbättrade en artikel om en förbättrare.
Fredag: Nu blev det en dag där deltagare inspererades av andra (och desutom jobbade med samma artiklel). Paracel63 tittade närmare på ett frågetecken, Matanb följde efter och fortsatte sedan med ett annat sätt att avsluta. (fast slutet var nog gott, om jag ska vara korrekt...)
Nalle&Lisa förbättrade ånyo en basartikel om en nobelpristagare.
Och så har vi nått fram till helgen. Kommer det några fler deltagare, månntro? Välkomna om ni vill - här finns många pinsamheter att välja på!
Lördag: Ingen ny deltagare under lördagen, men alla fyra "gamla" deltagare kom med bidrag. Matanb gjorde språkputs, Nalle&Lisa förbättrade en artikel där man kan läsa om falska uppgifter, Paracel63 fann det pinsamt att en nyvald president saknades i vår artikelsamling, medan Per W visade vägen.
Nu är snart även denna vecka slut. Men än finns det tid att ägna sig åt pinsamheter. Och nästa vecka fortsätter vi att förbättra artiklar - då med lite andra utgångspunkter.
Söndag: Fler pinsamheter drogs fram och åtgärdades. Artikeln om en aktuell dag fick fler källor, och den om ett uppmärksammat land fick både fler källor och uppdatering. Dagen avslutades med information som hjälper oss att säga rätt. Och så var även veckan slut. 4 deltagare bidrog till att 31 pinsamma artiklar förbättrades, och 2 pinsamma luckor förvandlades till lika många artiklar. Poängsummorna gav följande ordning:
1. Nalle&Lisa - 279 p
2. Matanb - 183 p
3. Paracel63 - 67 p
4. Per W - 39 p.
Jag säger Grattis! till Nalle&Lisa och Stort tack! till alla deltagare och tipsare! Nu är det bara prisutdelningen kvar... och den sker snart.
Onsdag: Priser är nu utdelade.
Nästa vecka är tävlingstemat När? Var? Vem? III. Välkommen att delta även där!

Precis som i Veckans tävling Pinsamheter arbetar vi nu med artiklar som är pinsamt dåligt uppdaterade, eller har pinsamt dåligt språk, eller har väldigt märkliga uppgifter i sig som inte är källbelagda eller har pinsamt undermåliga källor etc. Jag har snott (eller lånat...) formatet tämligen rakt av, och hoppas att tävlingens skapare inte blir alltför ledsna. Jag tyckte helt enkelt att temat passade bra - vi behöver förbättra artiklar inom många olka ämnesområden, och utöka/förbättra sådana som är mycket lästa just nu.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

  • Mål: Att rätta till sådant vi kan uppleva som pinsamheter i uppslagsverket.
  • Tid: 14 mars 2022–20 mars 2022
  • Tävlingsledare: Zquid
  • Deltagande: Lägg till användarnamn (i bokstavsordning), artiklar och poäng.
  • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng. Information om poängberäkning hittar du nedan.
  • Vinnare: ?

Regler[redigera | redigera wikitext]

  • Utökningar ska källbeläggas. Nyskapade artiklar ska ha minst en källa (som inte är en annan wp-artikel).
  • Om översättningar används från exempelvis engelskspråkiga Wikipedia ska mallen {{Enwp|url=permanent länk|artikel=wikiartikel|datum=aktuellt datum}} användas (men en dylik länk räcker inte som källhänvisning).
  • Bonus kan delas ut av tävlingsledaren för extra välförtjänta insatser.

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

  • 1 poäng per påbörjat 100-tal byte utökning av artiklar. (Alla byte räknas, även källor etc.)
  • Pinsamheter som rättas till i basartiklar ger 10 extrapoäng.
  • 10 bonuspoäng per artikel i önskelistan nedan (upplagd i listan av annan användare)
  • Bonuspoäng för artiklar med hög visning:
    • 10 poäng > 2000 visningar senaste 30 dagarna
    • 20 poäng > 5000 visningar senaste 30 dagarna

Önskelista/Tipslista[redigera | redigera wikitext]

Max 10 tips samtidigt per tipsare. Om du har lagt in 10 tips på listan och någon utför ett, kan du lägga in ett nytt. Från dina tips, max 2 bilder åt gången i bildgalleriet.

Förbättringar av följande artiklar ger 10 bonuspoäng vardera. Observera att för att bonuspoängen ska få räknas med ska även dessa bidrag följa tävlingens regler.

  1. Zquid: Ukraina (mycket läst basartikel, som bland annat behöver mer bakgrundsinformation, och förbättringar där det finns åtgärdsmallar)
  2. Zquid: Nato (mycket läst basartikel, som bland annat behöver mer bakgrundsinformation, och förbättringar där det finns åtgärdsmallar)
  3. Zquid: Vladimir Putin (mycket läst artikel, som behöver förbättringar där det finns åtgärdsmallar, och kanske mer bakgrundsinformation.)
  4. Zquid: Volodymyr Zelenskyj (mycket läst artikel, som gärna kan få utökning och några fler källor.)
  5. Zquid: Solen (mycket läst basartikel, som kan förbättras och ges fler källor - särskilt efterfrågat i avsnittet Solen i astrologin.)
  6. Zquid: Vårdagjämningen (mycket läst artikel, som gärna kan få utökning - exempelvis med globalt perspektiv - och fler källor.)
  7. Zquid: Egentliga insekter (basartikel (där listad under gamla artikelnamnet Insekter), som kan utökas och ges fler källor.)
  8. Zquid: Sveriges damlandslag i fotboll (mycket läst artikel med vem-mall från 2015.)
  9. Zquid: Potatis (mycket läst basartikel med flera olika åtgärdsmallar.)
  10. Zquid: Saint Patrick’s Day (mycket läst artikel som kan utökas med tex globalt perspektiv (tro det eller ej...) och ges fler källor.)


  1. Logjohn: Christiania (den unika fristaden i nordens huvudstad Köpenhamn saknar källhänvisningar sedan 2011 och artikeln behöver ses över.)
  2. Logjohn: Nørrebro (den vitala Köpenhamnsstadsdelen med färgrik historia och nutid saknar källor sedan 2011 och behöver utökas.)
  3. Logjohn: Moldavien (landet är aktuellt tack vare kriget i Ukraina, artikeln behöver bättre källhänvisningar sedan 2012.)
  4. Logjohn: Odessa (namndebatten rasar på svwp samtidigt som artikeln saknar källhänvisningar och behöver utökas rejält.)
  5. Logjohn: Rosengård (artikeln om den kontroversiella Malmöstadsdelen saknar källor och är inaktuell.)
  6. Logjohn: Supercykelväg (saknar källhänvisningar sedan 2011, behöver uppdateras sedan 2013 samt behöver utökas rejält.)
  7. Logjohn: Slas (den omhuldade författaren och illustratören saknar källhänvisningar sedan 2016. Sonens bok om fadern från 2009 förtjänar att nämnas i artikeln.)
  8. Logjohn: Socialistiska partiet (Frankrike) (det är valår i Frankrike i år och artikeln har behövt uppdateras sedan 2017.)
  9. Logjohn: Tjornyj Orjol (den senaste ryska stridsvagnen som som nu används i Ukraina, artikeln saknar källhänvisningar sedan 2011 och behöver uppdateras sedan 2012.)
  10. Logjohn: Lista över Ukrainas regeringschefer (saknar källhänvisningar sedan 2016.)


  1. KnightofFaerië: Arkimedes (basartikel i behov av fler och bättre källhänvisningar, och t.ex nämns inget om hans maskiners roll i belägringen av Syrakusa)
  2. KnightofFaerië: Sima Qian (basartikel som är översatt från annan språkversion, och det står knappt något om den senare delen av hans liv)
  3. KnightofFaerië: Ibn Khaldun (basartikel som saknar fotnoter)
  4. KnightofFaerië: Aegyptus (en av de viktigaste romerska provinserna, ändå en mycket kort artikel med bara en källa)
  5. KnightofFaerië: Ptolemaios VIII Euergetes (stubbe med bara Ugglan som källa, typiskt för artiklar om hellenistiska kungar)


  1. Allexim: Folkrepubliken Ungern (inför parlamentsvalet i Ungern i början av april[1] kan intresset för denna artikel öka, har enbart en direkt källhänvisning, bygger på engWp)
  2. Allexim: Kungariket Ungern (1920–1946) (inför parlamentsvalet i Ungern i början av april[2] kan intresset för denna artikel öka, har enbart en direkt källhänvisning, kort artikel)
  3. Allexim: Sankt Stefanskronans länder (inför parlamentsvalet i Ungern i början av april[3] kan intresset för denna artikel öka, saknar källhänvisning, kort artikel)


Fixade tips[redigera | redigera wikitext]

  1. Zquid: Kläder (basartikel som kan utökas och ges fler källor.)
  2. Zquid: Astrid Lindgren (mycket läst artikel med källmall från 2011.)
  3. Allexim: Nagodeprocessen (inför Sloveniens parlamentsval 24 april[4] kan intresset för denna artikel öka, saknar källhänvisning)
Exempelanvändare, 96 p

Matanb, 183 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Mjölk, +545 byte, basartikel = 6 + 10 = 16 poäng
  2. Vatten, +1 458 byte, basartikel, >2000 visningar = 15 + 10 + 10 = 35 poäng
  3. Patrik Karlsson Lagemyr, +101 byte = 2 p
  4. Kanal, +1 027, basartikel = 11 + 10 = 21 p
  5. Victor Hugo, +485 byte, basartikel = 5 + 10 = 15 p
  6. Staket, +393 byte = 4 p
  7. Stötdämpare, +512 byte = 6 p
  8. Frågetecken, +94 byte = 1 p
  9. Utropstecken, +171 byte = 2 p
  10. Nordchoklad AB, +227 byte = 3 p
  11. Ljungsbro, +291 byte = 3 p
  12. Knalle, +677 byte + 7 p
  13. Stig Claesson, +912 byte, tipslista = 10 + 10 = 20 p
  14. Saint Patrick’s Day, +237 byte, tipslista, >5000 visningar = 3 + 10 + 20 = 33 p
  15. Christiania, +409 byte, tipslista = 5 + 10 = 15 p

Nalle&Lisa, 279 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Sápmis herrlag i fotboll, +668 byte = 7 p
  2. Kläder, +1 296 byte, basartikel, tipslista = 13 + 10 + 10 = 33 p
  3. Transport, +1 972 byte, basartikel= 20 + 10 = 30 p
  4. Kanal, +620 byte, basartikel = 7 + 10 = 17 p
  5. Dmitrij Mendelejev, +2 195 byte, basartikel = 22 + 10 = 32 p
  6. Erwin Schrödinger, +840 byte, basartikel = 9 + 10 = 19 p
  7. James Watt, +1 680 byte, basartikel = 17 + 10 = 27 p
  8. Enrico Fermi, +980 byte, basartikel = 10 + 10 = 20 p
  9. Nagodeprocessen, +721 byte, tipslista = 8 + 10 = 18 p
  10. James Clerk Maxwell, +776 byte, basartikel = 8 + 10 = 18 p
  11. David Hilbert, 968 byte, basartikel = 10 + 10 = 20 p
  12. Moldavien, +739 byte, tipslista, >50 000 visningar de senaste 30 dagarna = 8 + 10 + 20 = 38 p

Paracel63, 67 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Astrid Lindgren, +218 byte (puts, -källmallad uppgift) + tips + visningar = 3+10+20 p
  2. Frågetecken, +205 byte (första källan) = 3 p
  3. Katalin Novák, 3 100 byte (ny artikel) = 31 p (vald till Ungerns president, den första kvinnan på posten)

Per W, 39 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Kabelskåp, 1 330 byte, ny (synlig del av elsystemet, commonskategori finns) = 14 p
  2. Rukajärvi, +89 byte (hänvisning till filmen med liknande namn, mera känd än sjön) = 1 p
  3. Fördelningscentral, +778 byte (två källor, namnbyte) = 8 p
  4. Jordningssystem, +478 byte (källor) = 5 p
  5. Dmitrij Mendelejev, +70 byte, basartikel = 1 + 10 = 11 p