Hoppa till innehållet

Delstat

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Delstaten)
USA:s delstater.

En delstat är en delvis självstyrande stat som tillsammans med andra stater utgör en del av en federal statsbildning eller federation (förbundsstat).[1]

Delstaterna har i regel ett långtgående självstyre, de har i regel egna lagstiftande församlingar samt företrädare som motsvarar rollerna som statschef och regeringschef på central (federal) nivå. Däremot är det federationen som är den folkrättsligt suveräna staten i det internationella samfundet.

I USA har delstaterna omfattande självstyre inom områden som utbildning, hälsovård och rättssystem, medan vissa frågor, såsom försvar och utrikespolitik, regleras av den federala regeringen. Varje delstat har en egen författning och egna representanter i USA:s kongress.

Delstaterna i en förbundsrepublik benämns ibland själva republiker. I dessa fall används ofta termen delrepublik om delstaterna i fråga. Begreppet har historiskt kanske främst förknippats med Sovjetunionens delstater.

Länder som helt eller delvis består av delstater

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ Spanien är en konstitutionell demokrati, men dess indelning (enligt författningen från 1977) i en mängd autonoma regioner med ofta stort självstyre gör den de facto till en förbundsstat.[2] Storbritannien har ett liknande system med dess fyra i olika utsträckning självständiga riksdelar.
  1. ^ delstat i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 31 augusti 2017.
  2. ^ Gertjan Dijkink, Hans Knippenberg (2001) (på engelska). The Territorial Factor: Political Geography in a Globalising World. Amsterdam: Vossiuspers. sid. 332. https://books.google.se/books?id=3RRJr-5q1H0C&pg=PA332. Läst 31 augusti 2017