Östlig svartvit guereza

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Östlig svartvit guereza
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Colubus Monkey 003.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Primater
Primates
Underordning Haplorhini
Familj Markattartade apor
Cercopithecidae
Släkte Colobus
Art Östlig svartvit guereza
C. guereza
Vetenskapligt namn
§ Colobus guereza
Auktor Rüppell, 1835
Utbredning
Utbredningsområde
Utbredningsområde
Hitta fler artiklar om djur med

Östlig svartvit guereza (Colobus guereza) är en art i familjen markattartade primater.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Hona med unge i Shanghai zoo.

Den östliga svartvita guerezan lever i Centralafrika och det går inte att missa den där den sitter i ett träd. När den är liten är den helt vit. När den sedan blir äldre och större mörknar kroppsbehåringen och kontrasterande fransar av långa, vita hårstrån börjar växa runt ansiktet, på båda sidor av ryggen och på svansen.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Denna art lever huvudsakligen i trädtopparna nära floder, men vid enstaka tillfällen kan man se den på gräsmark då den letar efter föda. Ett område på 1 km² kan delas av 100- 500 guerezor, men alla är uppdelade i olika, skilda, familjegrupper. I varje grupp finns det flera besläktade honor och deras avkommor, men bara en vuxen hane. Gemensam putsning stärker familjebanden, och utbölingar möts med fientlighet. För att försäkra sig om att "grannarna" håller avstånd ryter de vuxna hanarna högt i gryningen och i skymningen. När det börjar bli ont om mat och vatten på en familjs revir, kan det vid enstaka tillfällen hända att de delar samma vatten- och matställen.

Fortplantning[redigera | redigera wikitext]

Det verkar inte finnas någon särskild fortplantningssäsong utan de föds när det finns rikligt med tillgång på föda. Honorna blir könsmogna två år tidigare än hannen. Honan visar att hon är redo att para sig genom att smacka med tungan och visar bakdelen för hanen. Ungefär sex månader efter parningen föder honan en helt vit liten unge som väger endast 400 gram. Ungen tas inte bara hand om av mamman, utan också av andra honor och ibland även unga hannar. Banden är så starka inom gruppen att en annan gruppmedlem kan få bära ungen så långt bort från mamma som 25 meter, och honorna kan ge di åt andra ungar.

Födan[redigera | redigera wikitext]

Blad är huvuddelen av apans föda. Guerezan föredrar späda blad, och eftersom innehåller cellulosa (växtcellväggar) som är svårsmält har den en utvecklat ett specialiserat matsmältningssystem. Med en tredelad mage som smälter maten och en mängd tarmbakterier, kan den här vegetarianen äta sig mätt på växter med mycket näring.

Myt och folktro[redigera | redigera wikitext]

Den här apans långa, vita man användes förr till att göra traditionella afrikanska huvudprydnader. I legenderna var arten en budbärare från gudarna tack vare sin vana att sitta tyst, som i bön, ibland trädtopparna.

Närstående arter[redigera | redigera wikitext]

Det finns fem arter inom släktet Colobus, inklusive svart guereza (C. satanas) från Västafrika, och angolaguereza (C. angolensis) vars utbredningsområde är något sydligare än den östliga svartvita guerezans. De fem arterna röda guerezor (släkte Piliocolobus) är nära släktingar som också bor i Afrika.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ IUCN - Colobus guereza Läst 20060923.