Arnfinn Röste

Från Wikipedia

Arnfinn Röste, född 25 juni 1949 i Solna, är en svensk entreprenör, som bland annat har arbetat med mobiltelefoni.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Röste växte upp i Östersund i Jämtland och började studera teknisk fysik på KTH 1968. Efter studierna började Röste på L M Ericsson, där han senare blev ansvarig för marknadsföring av mobiltelefonsystem i Asien under många år. Mellan 1979 och 1993 hjälpte Arnfinn till med introduktionen av nationella telefoni system i Kina, Japan, Taiwan, Hongkong, Macau, Australien, Nya Zeeland, Singapore, Thailand, Malaysia och Tunisien.

Sedan 1994 arbetar Röste med egna företag, bland annat är han medgrundare i Revenco i Guangzhou i Kina, ett av världens största billingföretag. 1995 blev Röste delägare i Reijmyre Glasbruk och 1998 köpte han Villa Pauli i Djursholm.[1] Han har även varit engagerad i företaget Nordisk Mobiltelefon AB.[2]

Röste har även medverkat till att föra in CDMA2000-standarden i Europa, framför allt för användning på 450 MHz. Han har varit med och startat mobiltelefonoperatörer som använt denna teknik i flera europeiska länder, bland annat i Sverige, Norge, Danmark, Polen, Irland och Island. År 2005 placerades han på plats 12 på tidningen Ny Tekniks lista "Mäktigast i it-Sverige”. Året därpå kom han på plats 19.[3][4].

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]