Avenbok

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Avenbok
Illustration Carpinus betulus0.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Bokordningen
Fagales
Familj Björkväxter
Betulaceae
Släkte Avenbokssläktet
Carpinus
Art Avenbok
C. betulus
Vetenskapligt namn
§ Carpinus betulus
Auktor L., 1753
Hitta fler artiklar om växter med

Avenbok (Carpinus betulus), som även kallas "annbok" och "vitbok", är en art i familjen björkväxter.

Biologi[redigera | redigera wikitext]

Arten växer naturligt i Europa till västra delen av Asien, i Sverige endast i Skåne, Blekinge, södra Halland, södra Småland och på Öland. Avenboken odlas utan svårighet långt upp i landet, ofta som häckväxt. Avenbok är det hårdaste av alla träslag som växer i Sverige och övriga Norden.

Det är ett lågt träd, vanligen 5-10 m högt, med smal krona och till det yttre mera lik almen än boken. Den ingår inte heller i samma familj som boken. Barken är dock slät liksom bokens.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Avenbok är ett hårt träslag, vilket gör den svår att klyva och bearbeta. Virket krymper mycket vid torkning och rör sig när luftfuktigheten varierar. Förr användes virket till föremål som var utsatta för hårt slitage, stötar och tryck. Exempelvis som detaljer i maskiner glidlister, tappar, kägelklot, träklubbor, kugghjul och verktygsskaft. Idag har avenbokens virke ersatts med moderna material inom många användningsområden.

Idag används virket till exempelvis verktygsskaft, hyvelbänkar, pianohammare, borstryggar, nötknäppare, skärbräden och huggkubbar. Den höga nötningsstyrkan gör att materialet kan användas som industrigolv där den utsätts för stora påfrestningar.

Avenboken förekommer sällan som sågstock eftersom tillgången på grövre dimensioner är liten i Sverige. Bränslemarknaden är istället idag den huvudsakliga köparen. Veden har det högsta bränslevärdet per volymenhet av de svenska träslagen. Eftersom avenboken är lätt att föryngra med stubbskott har träslaget haft stor betydelse som bränsleråvara i många länder på den europeiska kontinenten.[1]

Avenboken används numer ofta till häckar, bl a för att den tål bra att klippas. Man kan klippa sidogrenar tidig i häckens uppväxt, men man ska avvakta med att klippa toppskottet tills det nått den önskade höjden.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

För vetenskapliga synonymer, se Wikispecies.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Avenbok - det hårdaste virket i Sverige”. Skogsstyrelsen. 2006-12-28. http://www.skogforsk.se/sv/KunskapDirekt/Adellov/15956/19734/19143/. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]