Eris (gudinna)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eris. Atensk målning från cirka 575-525 f.Kr.

Eris (latin Discordia) var osämjans gudinna i grekisk och romersk mytologi. Namnet betyder "osämja", "tvist" eller "tvedräkt".

Eris var det egentliga upphovet till det trojanska kriget. Under bröllopet mellan Peleus och Thetis rullade hon in ett guldäpple, det så kallade Erisäpplet (på grund av färgen möjligen en kvitten), med påskriften "ΚΑΛΛΙΣΤΗΙ" (vilket uttalas "Kallistä" eller "Kallisti" och betyder "Till den vackraste") bland de församlade gudarna. En dispyt uppstod då mellan gudinnorna Afrodite, Hera och Athena om vem som skulle ha äpplet, varpå gudarnas kung Zeus utsåg den unge människoprinsen Paris av Troja till domare i tvisten. Afrodite lyckades muta till sig äpplet genom att lova bort den sköna Helena, som var hustru till den grekiske kung Menelaos av Sparta. Paris förde sedan Helena med sig hem till Troja, vilket blev upptakten till det långdragna kriget mellan greker och trojaner. Så nog gjorde Eris skäl för sitt namn.

1970-talet grundades religionen diskordianism, som hyllar Eris som sin gudinna, genom att skriften Principia discordia släpptes. (I Principia discordia används stavningen "ΚΑΛΛΙΣΤΙ" för texten på Erisäpplet.)

Dvärgplaneten Eris som är något större än Pluto upptäcktes 2005 och namngavs 2006 efter gudinnan Eris. Det skedde efter en mycket hetsig debatt om Plutos och denna himlakropps status. Pluto klassificerades om från planet till dvärgplanet, vilket fortfarande inte accepterats av alla.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]