Isabel Perón

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Isabel Perón blev den första kvinnliga presidenten i Argentina 1974.

Isabel Perón, eg. Maria Estela Martínez, född 4 februari 1931 i La Rioja, Argentina, var en argentinsk politiker och Argentinas president från 1974 till 1976.

Hon var ursprungligen dansös. Gift med Juan Perón i hans tredje äktenskap och kom på så sätt in i politikens värld. Hon blev vicepresident i Argentina 1973 och övertog presidentposten 29 juni 1974 på grund av Juan Peróns svåra sjukdom och blev då världens första kvinnliga president. Han avled 1 juli 1974.

Generalstrejker, hög inflation och politiskt våld ledde till kaos i Argentina. Isabel Perón anklagades för korruption och avsattes som president i en militärkupp den 24 mars 1976. Hon tillbringade sedan fem år i husarrest.

2007 arresterades hon i Spanien, sedan en domare i Argentina hade krävt hennes vittnesmål, tillsammans med andra ministrar i hennes regering, kring övergrepp och ett ofrivilligt försvinnande under hennes presidenttid.[förtydliga] Hon åtalades också i Argentina, men de spanska domstolarna avslog utlämningsbegäran då de dels ansåg att anklagelserna inte rörde brott mot mänskligheten, dels att brottet var preskriberat, då det var mer än 20 år sedan det inträffat.

Hon lever idag i exil i Madrid i Spanien.