Jezidism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Jezidism, jezidendom eller yazidism är en religion, vars anhängare kallas jezider eller jezidi (på Ezidiska, Ezdi)

Ezdi, hör till den minsta av yazdanismens tre grenar. De tre grenarna är geografiskt splittrade med få gemensamma kontakter. Yeziderna är numera koncentrerade till de syriska och irakiska delarna av Irak. Det egentliga namnet på religionen är charfadin. Erövrarna påstod och påstår fortfarande att ezidismen är en del av islam och namngiven efter kalifen Yazid I, ledaren för islamiska umayyadiska dynastin 680–683. Förmodligen avser de då yazidism. Påståendena är dock felaktiga, då ezidismen inte är en kurdisk religion och är betydligt äldre än islam. Ezider tror på religionen charfadin, medan kurder är en folkgrupp som är muslimsk. kurderna var från början Ezider som konverterade till islam. När de tog emot den nya religionen, separerades dom och idag är Ezider och kurder helt olika folkgrupper. De har olika seder och traditioner, samtidigt pratar Eziderna på ett enda språk ezdiki och kurderna pratar på ca 10 olika dialekter. Det händer ofta att kurder inte förstår varandra på grund av att dom har så olika dialekter. Men Ezider talar ett enda språk, Ezdiki och deras religion är Charfadin. Många påstår att, Ezider och kurder hör ihop, men det är fel och det har uppstått många konflikter pågrund av att många sammanbinder dessa 2 helt olika folkgrupper.

Yazdanismen har sitt ursprung i Irak och under knappt fyratusen år har man sedermera upptagit element från zoroastrismen, manikeismen, gnosticismen, till en synkretistisk religion som skiljer sig fundamentalt från de monoteistiska religioner som ofta dominerat Anatolien och Zagrosbergen.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Yasidiernas eget namn på sig själva är Ezdi, och de uppskattas vara omkring 700 000 till antalet i Irak.

En av Jezidernas sju ärkeänglar framställs som en påfågel och kallas Malak Ta'us. Denne anses ha värpt världsalltet som ett kosmiskt ägg.

Jezidernas viktigaste ritual är en årlig, sex dagar lång pilgrimsfärd till schejk Adii Ibn Musafirs grav i Lalish, norr om irakiska Mosul.

Jeziderna tar inte emot konvertiter och gifter inte in sig bland icke-jezider. De döper sina nyfödda barn och de omskär pojkarna. De ber i riktning mot solen.

Jeziderna har aldrig utgett sig för att vara muslimer. Deras tillämpning av taqqiyya har bidragit till att göra dem missförstådda och sårbara för religiös förföljelse. De har till och med utpekats som djävulsdyrkare. De själva menar att Malak Ta'us är en av de goda ärke-änglarna.

Under det armeniska folkmordet har även Yazidierna utsatts för massakrer.[1].

Många Ezider har tillbringat och tillbringar år i ensamhet i bergstrakterna i Sulaymáníyyih i Irak. De fåtaliga människor man kan komma i kontakt med där är jezider.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hellin, Elsa (15 augusti 2007). ”Yazidier - en förföljd målgrupp”. Ekot. Sveriges Radio. http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1539059. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]