Kolmonoxid

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kolmonoxid
Strukturformel
Molekylmodell
Systematiskt namn Kolmonoxid
Övriga namn Koloxid, Kolos
Kemisk formel CO
Molmassa 28,010 g/mol
Utseende Färg- och luktlös gas
CAS-nummer 630-08-0
SMILES C#O
Egenskaper
Densitet 0,00145 g/cm³
Löslighet (vatten) 0,026 g/l (20 °C)
Smältpunkt -205 °C
Kokpunkt -191,5 °C
Faror
Huvudfara
Brandfarlig Brandfarlig
NFPA 704

NFPA 704.svg

2
4
0
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Kolmonoxid, kemisk formel CO, ofta benämnd bara koloxid eller kolos, är en kemisk förening bestående av en kolatom och en syreatom. Vid standardtryck och -temperatur är ämnet en lukt- och smaklös gas.

Förgiftning[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Kolmonoxidförgiftning

Kolmonoxid kan vara mycket skadlig att andas in. Mekanismen bakom dess giftighet är komplex och inte helt utredd, men den viktigaste orsaken är att den binder till de röda blodkropparna starkare än vad syre gör, vilket gör att blodkropparnas förmåga att transportera syre försämras kraftigt med ökande dos. Det inhiberar elektrontransporten och utpumpandet av protoner vid komplex IV i elektrontransportkedjan. Detta gör att en hög exponering snabbt kan leda till kvävning även om man andas in ren luft efteråt. Gasen förekommer dock även naturligt i kroppen i små mängder[1], då vissa biologiska processer producerar den.

En akut förgiftning kan även leda till neurologiska symptom dagar eller veckor efter exponeringen.

Gasen bildas vid ofullständig förbränning av kol och kolföreningar, exempelvis i bensinmotorer. Exempel på vardagsnära gaser som innehåller kolmonoxid är tobaksrök och bilavgaser. CO-halten i bilavgaser är dock idag kraftigt begränsad.

Kolmonoxid, i form av avgaser från motorer, användes ibland till att avrätta människor i Sovjetunionen och Nazityskland (se gasvagn).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Chemistry Turns Killer Gas Into Potential Cure”. http://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071015102849.htm. Läst 19 maj 2009. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]