Mandarinand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mandarinand
Mandarinand, adult ♂.
Mandarinand, adult ♂.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Andfåglar
Anseriformes
Familj Egentliga andfåglar
Anatidae
Underfamilj Änder
Anatinae
Släkte Aix
Art Mandarinand
A. galericulata
Vetenskapligt namn
§ Aix galericulata
Auktor Linné, 1766
Hitta fler artiklar om fåglar med

Mandarinand (Aix galericulata) är en fågelart inom underfamiljen änder från Östasien. Dess fjäderdräkt har gjort den populär som prydnadsfågel i fågeldammar i parker och i zoologiska trädgårdar även i länder utanför dess naturliga utbredningsområde.

Mandarinanden är nära besläktad med den nordamerikanska brudanden (Aix sponsa). Huruvida släktet Aix tillhör underfamiljen Anatinae eller möjligen Tadorninae är under diskussion.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Mandarinanden blir 41–49 centimeter lång och får ett vingspann på 71 centimeter. Häckningsdräkten hos hanen är färgstark och ornamenterad och ett skäl till artens popularitet som prydnadsfågel.

Beteende[redigera | redigera wikitext]

Mandarinanden föredrar små vatten med träd längs stranden, där den bygger reden i hål i träden. Den söker helst föda på land. Flykten är rätlinjig och snabb.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen härstammar mandarinanden från Östasien.[1] Redan på 1740-talet inskaffades mandarinänder till parker i England. Senare har även parker i flera andra länder skaffat dessa färgstarka änder. I Europa har under 1900-talet förrymda fåglar förvildats, och de häckar numera regelbundet på flera platser i Europa. IUCN uppger den som introducerad art till Belgien, Danmark, Frankrike, Nederländerna, Slovenien, Schweiz, Storbritannien, Tyskland och Österrike.

I Sverige kan någon gång förrymda mandarinänder ses i naturen. Eftersom klimatet i Sverige tycks passa dem så förekommer även sporadiska häckningar. Bland annat har mandarinänder haft lyckade häckningar i Jämtland.[källa behövs]

I kinesisk kultur[redigera | redigera wikitext]

Mandarinanden kallas för yuanyang (kinesiska:鸳鸯?, pinyin: yuānyāng) på kinesiska, där yuan och yang står för hanen respektive honan i arten. I kinesisk folktro anses mandarinänderna bilda par som håller ihop livet ut, till skillnad från andra andarter, och därför har mandarinanden blivit symbol för äktenskaplig trohet.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ IUCN
  2. ^ Wolfram Eberhard, A Dictionary of Chinese Symbols (London: Routledge, 1986), s. 177.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]