Maria Amalia av Sicilien och Neapel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Drottning Maria Amalia med två av sina söner
Franz Xaver Winterhalter: "Drottning Maria Amalia" (1842)

Maria Amalia Teresa av Sicilien och Neapel, (franska: Marie-Amelie), född 26 april 1782, död 24 mars 1866, var en fransk drottning, gift med kung Ludvig Filip I av Frankrike. Hon var drottning 1830-1848 och blev Frankrikes sista drottning. Efter henne hade dock Eugénie av Frankrike samma ställning, men då med titeln kejsarinna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Maria Amalia var dotter till Maria Karolina av Österrike och Ferdinand IV av Neapel. Hennes mor och henne moster Marie Antoinette bestämde tidigt att hon skulle gifta sig med sin kusin, Frankrikes tronföljare, och hon uppfostrades till att bli fransk drottning; den franska tronföljaren avled dock 1789. Efter 1798-99 levde hon på Sicilien, dit hennes familj hade flytt efter ett uppror och senare en fransk erövring av Neapel. Hon blev 1809 gift med Ludvig Filip i Palermo, och paret levde de första åren på brittiska bidrag. Hon var från 1817 permanent bosatt i Frankrike. Hon blev Frankrikes drottning 1830.

Maria Amalia hade aldrig någonting att göra med politik, utan ägnade sin tid enbart åt familjelivet. Hon ska medvetet ha avstått från alla politiska handlingar; dels på grund av det varnande exempel för politiskt aktiva kvinnor som utgjordes av Marie Antoinette och den nya fientligheten mot politiskt aktiva kvinnor i Frankrike, men också för att det inte överensstämde med hennes egen personliga syn på monarkin.

Hon var konservativ och starkt religiös och den medvetenhet som fanns om hennes åsikter lugnade konservativa rojalister som kritiserade hennes make för att vara för demokratisk. Efter revolutionen 1848 lämnade hon Frankrike och levde i England på Claremont House (som drottning Victoria lånade familjen), där hon ägnade sig åt kyrkobesök och religionsutövning.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Denna artikel bygger på dess motsvarighet på engelska wikipedia

Succession[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Marie Theresia Charlotte av Frankrike
Drottning av Frankrike (ej regent)
18301848
Efterträdare:
Titeln avskaffad
(med titeln kejsarinna: Eugénie av Frankrike