Julirevolutionen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Julirevolutionen
Eugène Delacroix - La liberté guidant le peuple.jpg
Friheten på barrikaderna av Eugene Delacroix
Ägde rum 26-29 juli 1830
Plats  Frankrike
Utfall Karl X avgick
Stridande
Frankrike Franska staten  Frankrike Liberaler och republikaner

Julirevolutionen, 1830 års revolution, kallas de oroligheter i Paris 1830 som tvingade Karl X att abdikera. Han ersattes av den mer liberale Ludvig Filip I.

Revolutionen föranleddes av den förmögna medelklassens och de liberala tidningarnas opposition mot regeringen och tjänade denna klass önskemål, men utfördes av republikanska grupper. Närmaste anledningen var de fyra förordningarna Juliordonnanserna som Karl X undertecknade 25 juli 1830 och kungjorde dagen efter. Som stöd för dessa åberopades författningens 14:e artikel, som gav kungen rätt att utfärda reglementen och förordningar nödvändiga för lagarnas verkställighet och statens trygghet.

Den första förordningen förbjöd tidningar och tidskrifter från att ges ut utan förnyad tillåtelse var tredje månad och böcker under 20 tryckark från att ges ut utan tillstånd. Den andra upplöste deputeradekammaren. Den tredje fastställde en ny vallag som minskade de deputerades antal från 430 till 258 och valmännens antal med tre fjärdedelar genom höjning av census (ökad inkomsttröskel för rösträtt). Den fjärde utsatte tid för nya val och kamrarnas sammanträde.

Efter tre dagars blodiga strider i Paris (27-29 juli) utropades hertig Ludvig Filip av Orléans till generalståthållare den 30 juli. Karl X erbjöd eftergifter, men alltför sent. Det bourbonska husets äldre gren fråntogs tronen och författningen reviderades så att Ludvig Filip den 7 augusti kunde utropas till fransmännens konung.

Julirevolutionens föredöme följdes i Kyrkostaten, Modena, Parma, Sachsen, Braunschweig, Hessen-Kassel, Polen och Belgien.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Källor[redigera | redigera wikitext]