Mattias Enn

Från Wikipedia
Mattias Enn. Foto: Carl Thorborg.

Mattias Enn (tidigare Nilsson, artistnamn från 1998),[1] född den 25 april 1973 i Nacka, är en svensk sångare och estradör.

Biografi

Mattias Enn (Nilsson) växte upp i Nacka utanför Stockholm, och i Ålem i Småland. Han vann China-Teaterns och Wallmans talangjakt 1992 och debuterade 1993Mosebacke Etablissement i Stockholm, med sin musikal I skuggan av en stövel om Zarah Leander och Sverige. Senare har han gjort föreställningar kretsande kring bland annat franska chansoner, Karl Gerhard, Jules Sylvain och Cole Porter.

Genren som Mattias Enn lanserar är sofistikerad och romantisk underhållningsmusik med texter ur revyer, musikaler och filmer från Sverige och övriga Europa samt USA under 1900-talet, främst åren 1900-1950. Han har turnerat i Sverige, Finland och USA samt skivdebuterade 1998.

Mattias Enn är även verksam som kuplettförfattare, illustratör och kåsör under pseudonymen Tabasco.

Föreställningar och turnéer

Sommaren 2007 hörde Mattias Enn till de medverkande i Allsång på Skansen i SVT med anledning av Zarah Leanders 100-årsjubileum. Han hyllade även Zarah Leander vid en uppmärksammad konsert i Konserthuset i Stockholm den 17 mars 2007. I oktober samma år gav han en konsert med texter av Karl Gerhard i Konserthuset, med Meg Westergren som konferencier.

Fil:Mattias2 2015.jpg

2008 inleddes samarbetet med tiomannabandet Succéorkestern Astoria från Eskilstuna som resulterade i en ny cd och en Jules Sylvain-konsert i Konserthuset i mars, konferencier var Anders Eldeman. Föreställningen gavs även på Nybrokajen 11 i Stockholm samt gick på turné sommaren och hösten 2008.

Våren 2009 gav Mattias Enn lunchkonserter på Dansmuseet i Stockholm, Vykort från Paris. Under året turnerade han med programmet "Ett sekel av revyer – från Rolf till Ramel" i stora delar av Sverige. Han framträdde med Karl Gerhard-kupletter inför Carl XVI Gustaf, Drottning Silvia och Kronprinsessan VictoriaStockholms slott. Under året hyllade Enn även 80-årsminnet av Zarah Leanders debut 1929 med konserter i Risinge och Borås.

Våren 2010 gavs en ny serie lunchkonserter på Dansmuseet, denna gång med tema "Wonderful Copenhagen". Detta år fick Mattias Enn Zarah Leander-stipendiet, som delades ut för tredje året i rad av Zarah Leander-sällskapet.[2] Sommaren och hösten 2010 gavs ett antal minneskonserter över Brita Borg tillsammans med Gunwer Bergkvist och under hösten 2010 turnerade han med föreställningen Ett sekel av revyer - Från Rolf till Ramel i regi av Riksteatern - ett 50-tal föreställningar runt om i Sverige.

Våren 2011 gav Mattias Enn ytterligare en serie lunchkonserter på Dansmuseet - I Magos gästbok. På hösten gavs föreställningen Ljuva sextital - schlager, sång och sväng med Mattias Enn & Succéorkestern Astoria. Våren 2012 hade han premiär på ett italienskt program på Dansmuseet - La Strada dell'Amore - och på hösten turnerade han återigen med Riksteatern. Denna gång hette programmet Den förste turisten i Europa och handlade om kabaré- och revylivet i Berlin, London och Paris mellan och efter världskrigen. Manus av Mattias Enn och med regi av Anders Aldgård. Han utnämndes också till Årets Hedersmedlem av Jules Sylvain-Sällskapet. [3]

Våren 2013 var temat för lunchkonserterna Melodier från Wien. På hösten samma år genomförde Mattias Enn en stor turné i egen regi till ett 50-tal platser från Ystad till Haparanda. Turnén avslutades på Stora Teatern i Göteborg den 8 december. Det gavs även en serie lunchkonserter på Stadsteatern i Göteborg - Den gamla Filmstaden - som byggde på Jules Sylvains musik.

Programmet för 2014 omfattade lunchkonserter på Dansmuseet i Stockholm (Tjugo år tror jag visst att jag var respektive "Den förste turisten i Europa) och på Stadsteatern i Göteborg (Den förste turisten i Europa). Dessutom två konserter med Succéorkestern Astoria i Stockholm (Säg det i toner med musik av Sylvain) och föreställningar runtom i landet, främst med Ett sekel av revyer.

Under sommartid 2014–16 arbetade Mattias Enn som guide på Birgit Nilsson Museum i Västra Karup, Båstad.

Inför 2015 skrev Mattias Enn föreställningen "Svenska Amerika Linien – De flytande palatsen på Atlanten" och var på turné med Riksteatern under hösten 2015. Turnén fortsatte under hösten 2016 på 43 platser i Sverige och har fått mycket goda recensioner.

"Kvinnan bakom allt" heter en ny föreställning om starka kvinnor inom svensk teater och film med premiär på Dansmuseet våren 2016 och spelas bland annat på Klara Soppteater under hösten 2016 och våren 2017. Mattias Enn berättar här om Tollie Zellman, Inga Tidblad, Julia Caesar och andra fascinerande kvinnor.

Sommaren 2017 uppträder Mattias Enn med "Stockholm! Staden som växer" på Parkteatern i Stockholm.

Hösten 2017 arbetar Mattias Enn på en biografi om Birgit Nilsson som kommer ut 2018, lagom till Birgit Nilssons 100-årsjublieum. Boken har arbetsnamnet "Värp först och kackla sen!" och innehåller illustrationer av Anders Svernsjö.

Diskografi

  • Mattias Enn (1998)
  • Sophisticated (2006)
  • Zarah Leander (2007)
  • Det fanns ett Stockholm (2007)
  • Förgyll vad du kan förgylla (2007)
  • Vintergatan (2007)
  • Jules Sylvain (2008)
  • Andliga väsen (2008)
  • Vykort från Paris (2009)
  • Brev från Helsingfors (2010)
  • Wonderful Copenhagen (2010)
  • Brita Borg – Banne mig (2010)
  • I Magos gästbok (2011)
  • Den saltaste bönan i stan (2011)
  • Ljuva sextital (2011)
  • La strada dell'amore (2012)
  • Den förste turisten i Europa (2012)
  • Svenska Amerika Linien (2016)

Referenser

  1. ^ Folkbokförd som "Mattias Bertil Enn Nilsson" med artistnamnet "Enn" som förnamn.
  2. ^ Zarah Leander-sällskapets webbplats
  3. ^ Jules Sylvain-Sällskapets webbplats

Externa länkar