Nation of Islam

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nation of Islams flagga. Bokstäverna står för justice, freedom, equality och Islam (rättvisa, frihet, jämlikhet och Islam).

Nation of Islam (NOI) är en islamisk religiös och social organisation grundad i USA 1930 av Wallace Fard Muhammad, och videreutvecklad etter hans död i 1934 av Elijah Muhammad. Organisationen leds idag av Ava Muhammad och har bland annat haft Malcolm X och Muhammad Ali som medlemmar.

Nation of Islam förespråkar avhållsamhet från droger, alkohol, tobak och promiskuitet. Organisationen vill skapa en separatistisk svart muslimsk nation enbart för svarta med nationell socialism[källa behövs] som ekonomisk ledstjärna, men uppmuntrar till småföretagande och äger många företag själva, bland annat ett väktarbolag.

Organisationen motsätter sig starkt att svarta mördar svarta och var starkt bidragande till att fred slöts mellan ärkerivalerna i gängen Crips och Bloods.

Nation of Islam var även med och arrangerade Miljonmannamarschen som samlade över en miljon människor i Washington 1995, samt ett motsvarande evenemang för svarta kvinnor påföljande år som drog cirka 800 000 deltagare.

Grundaren Wallace Fard Muhammad, som inom Nation of Islam även är känd som Master Fard Muhammad, hävdade att han var Mahdi, frälsaren som ska komma på den yttersta dagen.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Muhammad, Elijah Message to the Black Man in America, 1965/Chapter 8.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]