Trypilljakulturen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Tripoljekulturen)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Trypilljakulturens utbredningsområde.
Rekonstruktion av Trypilljahus på museum i Ukraina.

Trypilljakulturen (ukrainska: Трипі́лля) eller Tripoljekulturen, även känt som Kukutenikulturen (rumänska: Cucuteni) är en senneolitisk jordbrukskultur med huvudsaklig utbredning i dagens Ukraina, Moldavien och Rumänien kring nedre Donau. Den fanns cirka 4 000-2 800 före Kristus och var nuvarande regionens första utvecklade jordbrukskultur[1].

Trypilljakulturen är uppkallad efter en ort nära dagens Kiev. Den äldsta fasen dateras till cirka 4 000-2 300 f.Kr.[källa behövs] Stora boplatser med cirka 200 byggnader och konstruktioner har registrerats. Man tror att så många som upp emot 30- 40 000 personer kan ha bott här. Trypilljakulturen karakteriseras av stora, rektangulära hus, ofta 30 meter långa, placerade i cirklar med en öppen plats i mitten. Keramiken är tunnväggig och vanligen elegant dekorerad med vackra, nästan organiska spiralornament, målade i rött, vitt och svart. Gravarna är hockergravar, rikt utstyrda med keramik och de typiska kvinnofigurerna av lera. Under Trypilljas yngsta fas förekommer även kopparföremål.

Källhänvisningar

  1. ^ Ukraina i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 4 mars 2015.

Vidare läsning

  • Sten- och bronsålderns ABC (1991)