Spanska främlingslegionen

Från Wikipedia
Legión Española
Information
Datum1920–
LandSpanien Spanien
FörsvarsgrenArmén
TypInfanteri
RollSnabbinsatsstyrka
StorlekBrigad
FörläggningsortMelilla Ceuta Ronda Almería
Smeknamn«Novios de la muerte» "Dödens fästmän"
BeskyddareKristus av den goda döden
Valspråk«Legionarios a luchar, legionarios a morir» "Legionärer till strid, legionärer till död"
MarschTercios heroicos
La canción del legionario
El novio de la muerte
Maskotgetabock
Årsdagar20 september
Befälhavare
Framstående befälhavareJosé Millán-Astray
Francisco Franco
Tjänstetecken
Brigada de Infantería Ligera "Rey Alfonso XIII"

Den spanska legionen (tidigare främlingslegionen) bildades 1920. Initiativtagare och förste chef var överstelöjtnant José Millán Astray; Franco blev 1923 legionens tredje chef.

Ursprunglig organisation[redigera | redigera wikitext]

Den ursprungliga organisationen utgjordes av stab och tre ”banderas” (bataljoner), varje bataljon med två gevärs- och ett kulsprutekompani. Legionen var förlagd till Ceuta i Spanska Marocko och deltog aktivt i kolonialkriget 19211926. Antalet bataljoner utökades till åtta, grupperade i två legioner.

Spanska inbördeskriget[redigera | redigera wikitext]

Den republikanska regeringen använde 1934 främlingslegionen för att krossa ett gruvarbetaruppror i Asturien. Under spanska inbördeskriget tillhörde legionen Francos trognaste trupper och utvidgades till 18 bataljoner. 1943 organiserades legionen i tre ”tercios” (regementen); första regementet ”Gran Capitán” i Melilla, andra regementet ”Duque de Alba” i Ceuta och tredje regementet ”Don Juan de Austria” i Larache. 1950 tillkom ett fjärde regemente, ”Alejandro Farnesio” i Alhucemas.

Marockos självständighet[redigera | redigera wikitext]

Efter Marockos självständighet 1956 slogs tredje och fjärde regementet samman till ett sahariskt regemente. Varje regemente bestod därefter, förutom av infanteri, också av lätt kavalleri och artilleri. Legionen deltog aktivt i försvaret av Västsahara under det marockanska invasionsförsöket 19571958. När Spanien lämnade Västsahara 1975 blev tredje regementet garnison på ön Fuerteventura. Fjärde regementet återupprättades 1981 och förlades till Malaga

Internationella insatser[redigera | redigera wikitext]

Legionen deltog med bataljonsstridsgrupperna ”Malaga” och ”Canarias” i UNPROFOR 19921993 i Jugoslavien. Brigaden ”Almería” ingick 1996 i SFOR i Jugoslavien, bataljonsstridsgruppen "Serranía de Ronda" deltog 1997 i det humanitära arbetet i Albanien, och bataljonsstridsgruppen “Valenzuela” ingick 1999 i KFOR i Kosovo. Legionen deltog också i Irakkriget och var grupperade i Najaf tillsammans med trupper från El Salvador, tills den nya socialistiska regeringen under José Luis Rodríguez Zapatero avslutade det spanska engagemanget i Irak. Från 2005 deltog legionen med trupp i Afghanistan, som del av ISAF. Från 2006 deltog 10:e bataljonen "Millan Astray" som en del av Förenta Nationernas övervakningsstyrka i Libanon (UNIFIL).

Idag[redigera | redigera wikitext]

Legionen har alltid varit öppen för spanjorer och 1987 upphörde rekryteringen av utlänningar. Namnet ändrades då från främlingslegionen till spanska legionen. Efter värnpliktens avskaffande i Spanien 2000 öppnades legionen åter för utländska rekryter som har spanska som modersmål som kommer från den tidigare spanska kolonierna. Idag rekryteras också kvinnor.

Spanska legionen är känd för sina uniformer som knappt har ändrats sedan grundandet 1920. Dessutom är de också kända för att marschera med 160–180 steg per minut, i jämförelse med andra spanska enheter som i marscherar i 90–110 steg per minut vid parader.

Förband 2014[redigera | redigera wikitext]

Fanvakt ur tercio "Don Juan de Austria” 3º de la Legión"
Legionärer bär på ett jättekrucifix under påskfirandet i Málaga.
Legionens maskot 2014.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från spanskspråkiga Wikipedia.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]