Åmells konsthandel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Åmells konsthandel

Åmells konsthandel[1] är en konsthandel i Stockholm, sedan 1994 belägen på Birger Jarlsgatan 14. Företaget är världsledande inom skandinavisk konst och har en expertis som sträcker sig över måleri, skulptur, antikviteter, fotografi och samtidskonst. I galleriet visas årligen ett antal kuraterade separat- och grupputställningar med konstverk som är till salu. Åmells fungerar också som en kanal för personer, företag och institutioner som önskar sälja sin konst. Företaget arbetar på den internationella marknaden, med old masters[förtydliga] och skandinavisk konst, såsom att presentera svensk konst i USA.[2] Åmells har under lång tid varit den enda svenska konsthandlare som bjudits in till TEFAF (en) i Maastricht och TEFAF N.Y. i New York.[källa behövs]

Sedan mer än 20 år[när?] har Åmells samlat på fotografi och samtidskonst, vilket skapat en unik samling som idag bl.a. hyrs ut via Åmells "Rent Your Art" till företag för att höja trivseln i deras lokaler och även visas i utvalda utställningar. Åmells fungerar även som en försäljningskanal.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Åmells Handelsbolag grundades 1920 (och nuvarande aktiebolag 1961)[1] i Härnösand av Nils Magnus Åmell (1885–1968) och specialiserade sig då främst på antikviteter. 1922 fick Nils Magnus Åmell möjlighet att ta över den så kallade Hybinettska affären i Stockholm, vilket innebar en ny tid i företages historia. Sedan dess har verksamheten legat i Stockholm. Nils Magnus företog en mängd resor inom och utom Sverige för att köpa och sälja konst och kulturföremål. De många äventyr och resor som han var med om som antikhandlare kom han 1955 att samla i boken "Från pottskåp till praktmöbler" (Wahlström & Widstrand). Efter att sonen Åke Åmell (1915–2010) övertog antikhandeln kom verksamheten att få en tydligare inriktning mot konst och exklusiva antikviteter. Nuvarande innehavare, Verner Åmell är barnbarn till konsthandelns grundare[3] och har återigen ändrat sättet som konsten visas på genom att arrangera kuraterade utställningar med åtföljande kataloger och konstböcker.

Notabla förmedlingar[redigera | redigera wikitext]

Ett av de historiskt viktigaste föremålen som Åmells har förmedlat till ett museum är Söderalaflöjeln. Det är det äldsta bevarade fynd i sitt slag i Norden och tillkom runt år 1050. Troligtvis skapades flöjeln för att smycka stäven på ett vikingaskepp men kom senare att agera vindflöjel på Söderala kyrka. Nils Magnus Åmell fann flöjeln på 1920-talet på en gård strax utanför Söderala och erbjöd föremålet till Härnösands museum. Flöjeln har beskrivits[vem?] som ett av de viktigaste vikingatida fynden som gjorts i Sverige.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Företagsinformation från Allabolag.se
  2. ^ ”Naket ska locka amerikaner”. Dagens Industri. 9 maj 2010. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525053122/http://di.se/Default.aspx?pid=139083__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=. 
  3. ^ Anrik konsthandel står stark i krisen, Di.se 4 augusti 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]